salmorejo
Recepty

Salmorejo: Studená rajčatová polévka ze španělské Córdoby zpestří a odlehčí jídelníček

Salmorejo je také někdy označovaná jako ardoria nebo ardorío. Jde o tradiční polévku, která je oblíbená hlavně v jižních oblastech Španělska. Je známá pro svěží chuť, která je oblíbená hlavně v teplém období, ale stejně dobře poslouží, pokud je třeba ubrat […]

Fromage de tete
Recepty

Fromage de tête: Elegantní způsob, jak se Francouzi snažili pojmenovat jídlo z prasečích hlav

Jídlo podobné huspenině nebo zabijačkovému sulcu má celou řadu názvů. Kromě hlavového sýra je to také lisovaná hlava, mramorovaná hlava nebo pâté de tête. Vepřová delikatesa je oblíbená v různých variantách v mnoha evropských zemích a zřejmě […]

Mallorca: Sladký španělský chléb, jehož přípravu ovlivnilo pronásledování židů katolickou církví
Recepty

Mallorca: Sladký španělský chléb, jehož přípravu ovlivnilo pronásledování židů katolickou církví

Máme pro vás další recept na sladký druh pečiva, tentokrát se zaměříme na španělský chléb mallorca. Za jeho vznik vděčíme pravděpodobně židům a díky poměrně snadné přípravě se hodí na domácí pečení. Odkud se mallorca […]

Na cizrnových karbanátcích si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si je snadno a rychle
Luštěniny

Na cizrnových karbanátcích si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si je snadno a rychle

Když jsem se chystala trávit silvestr a letošní Nový rok u známých, měla jsem trochu obavy z toho, že jsou vegetariáni. Nedovedla jsem si představit, co budeme tři dny jíst, když nebude žádné maso. Nakonec […]

Jednoduchá finská polévka: Losos patří mezi nejzdravější potraviny. Využijte jeho přínosy
Recepty

Jednoduchá finská polévka: Losos patří mezi nejzdravější potraviny. Využijte jeho přínosy

Losos, oblíbená tučná ryba, je nejen plný živin, ale může také snižovat rizikové faktory některých onemocnění. Poté, co si představíme pár z těchto zdravotních přínosů, si ukážeme recept na lososovou polévku. Prospěšné látky, které najdete v lososu […]

bobotie
Recepty

Bobotie. Netradiční africký pokrm, v němž využijete mleté maso, ale i meruňkový džem

Bobotie nebo bobotjie je jihoafrický pokrm připravovaný v jedné pánvi nebo zapékací míse. Základem pokrmu je mleté maso. Pro tento pokrm je ideální použít mleté hovězí nebo jehněčí. V jednom pokrmu se spolu snoubí sladká, pikantní, kyselá i slaná […]

houbova polevka
Recepty

Maďarská houbová polévka pro každou příležitost je tou správnou vzpruhou, když je venku pošmourno

Tato houbová polévka má snadnou přípravu, a pokud není po ruce zásoba lesních hub, dobře poslouží i žampiony. Polévka krásně zahřeje na těle i na duši a dobře zasytí. Pokud má být připravena jako jediné […]

Nevíte, co s jablky? S vídeňským jablečným koláčem chybu neuděláte
Recepty

Nevíte, co s jablky? S vídeňským jablečným koláčem chybu neuděláte

Máme pro vás další recept na dezert. Tentokrát se vypravíme k našim rakouským sousedům a necháme se inspirovat jejich vídeňským jablečným koláčem, který připomíná oblíbený jablečný štrúdl. Vše začalo ve Vídni Jablečný štrúdl má podle webu […]