fondue
Recepty

Fondue chinoise je specialitou čínské kulinářské tradice. Až ho ochutnáte, stane se i tou vaší

V čínských restauracích si lidé tento způsob konzumace masa a zeleniny hodně užívají a okolí stolu je provoněno kořeněným vývarem, který se přímo nekonzumuje, ale tvoří součást jídla. Podobně jako u fondue, které známe, má kotlík […]

placky
Pečivo a těstoviny

Křesné placky patří mezi lidové pečivo našich babiček. Krajově mají i jiné názvy a trochu vylepšené receptury

Placky, které se v jiných regionech nazývaly třeba křeháčky, křesné pekáče, hnětánky, krajance nebo přesné pagáče, mají jedno společné. Jde o levné jídlo a původ lze hledat v chudých krajích, kde si lidé nemohli dopřát chléb. Dnes […]

houby
Luštěniny

Štědračka: I v lednu může přijít k chuti zajímavá polévka, která je spojená hlavně s vánočním časem

Mnoho českých a moravských domácností má štědrovečerní tabuli spojenou s rybí polévkou. Ta je ale spíše novodobou tradicí a v minulosti si naši předci pochutnávali spíše na polévkách, které byly z levných surovin, co měli doma. Oblíbená byla […]

cockova polevka
Luštěniny

Lentejas con chorizo: Chutná španělská čočková polévka je zajímavou variantou té české

Jak už to u Španělů bývá, rádi dávají do pokrmů svou tradiční masovou pochoutku chorizo. Jde o uzeninu z vepřového masa pocházející z Pyrenejského poloostrova. Velice často je součástí různých vařených pokrmů. Pro chorizo je typickým kořením […]

slany kolac
Pečivo a těstoviny

Vegetariánské slané koláče poslouží jako snídaně, svačinka nebo lehký oběd. Výběr je opravdu štědrý

Výběr slaných koláčů je opravdu pestrý a vzhledem k poptávce vznikají další nápady, jak si takové jídlo dopřát. Pro praktické kuchaře je samozřejmě základem listové těsto, ale jsou i jiné možnosti. Výhodou těchto koláčů je i […]

Staročeská couračka: Ideální jídlo pro zimní dny. Dá se jíst s klobásou i bez masa
Recepty

Staročeská couračka: Ideální jídlo pro zimní dny. Dá se jíst s klobásou i bez masa

Jako couračka je někdy chápána omáčka z mléka, smetany a zelí. Mnohem častěji ale lidé takto nazývají polévku, která se může podávat z vydlabaného chleba. Za starých časů se prý podávala především v zimě, a […]