Francouzská cibulová pomazánka: Chutná skvěle s bagetou i krajícem českého chleba
Recepty

Francouzská cibulová pomazánka: Chutná skvěle s bagetou i krajícem českého chleba

Francouzi jsou sice proslulí především vínem a sýry, nicméně vynikající dělají také pomazánky. Třeba ta cibulová je skvělá na bagetky a určitě vám bude chutnat také k tradičnímu českému krajíci chleba. Možná vám cibulová pomazánka […]

Připravte dětem šalvějové bonbony proti bolesti v krku. Na podzim se budou hodit
Bylinky a rostlinky

Připravte dětem šalvějové bonbony proti bolesti v krku. Na podzim se budou hodit

Šalvěj je doslova zázračná bylina. Má mnoho pozitivních vlivů na lidské zdraví, její pěstování doma v květináči je navíc snadné i pro lidi, kteří nemají zahrádku. A k tomu všemu se z ní dají udělat […]

Nakládané houby vám doma vydrží i měsíce. Pochutnáte si na nich k rizotu i šunkoflekům
Recepty

Nakládané houby vám doma vydrží i měsíce. Pochutnáte si na nich k rizotu i šunkoflekům

Letos jsme byli na houbách už třikrát a pokaždé jsme domů přinesli dva koše plné hub. Nasušeno už máme, bramboračkou jsme přejedení, nastal proto čas na mé oblíbené nakládání a zavařování. Zavařené houby se hodí […]

Šneci po pražsku a staročesku: Nejen Francouzi házeli šneky do vroucí vody. U nás byli jídlem chudých
Recepty

Šneci po pražsku a staročesku: Nejen Francouzi házeli šneky do vroucí vody. U nás byli jídlem chudých

Šneci byli v českých zemích jídlem chudých, do vyšších kruhů se dostali až na konci 18. století. Dnes je to naopak, ale domácí příprava vyjde mnohem levněji. Šneci po pražsku jsou spojení hlavně s Vánocemi, ale proč […]

Slovácká drkotina: Starší lidé věřili, že vyřeší mnoho jejich problémů. Připravte si tuto zabijačkovou pochoutku i vy
Recepty

Slovácká drkotina: Starší lidé věřili, že vyřeší mnoho jejich problémů. Připravte si tuto zabijačkovou pochoutku i vy

Maso dříve patřilo spíše ke svátečním pokrmům. V některých oblastech se jedlo jenom v neděli, jinde se konzumovalo párkrát do týdne. Dobou, kdy si mohli lidé dopřát maso v hojné míře, bývaly zabijačkové dny. A […]

Crumpets: Udělejte si tradiční britské snídaňové lívance. Bude krásně nadýchané
Recepty

Crumpets: Udělejte si tradiční britské snídaňové lívance. Bude krásně nadýchané

V angličtině se jim říká crumpets. Jde o krásně nadýchané lívance, které se podávají s medem a ve Velké Británii bývají jednou z nejoblíbenějších snídaní. A my vám teď poradíme, jak si je můžete připravit […]

Havajské toasty z doby německého hospodářského zázraku jsou jednoduché, ale chutné
Recepty

Havajské toasty z doby německého hospodářského zázraku jsou jednoduché, ale chutné

Havajský toast, který spojuje sladkou a slanou chuť, není z Havaje, jak by mohl název naznačovat, ale má původ v Německu. A co je nejlepší, jeho příprava je velmi snadná. Historie havajských toastů sahá až […]