Mřížkovník: Snadný koláč, při jehož přípravě spotřebujete velkou zásobu jablek
Ovoce

Mřížkovník: Snadný koláč, při jehož přípravě spotřebujete velkou zásobu jablek

Na zahradě nám už dozrávají pozdní jablka, a já tak v posledních dnech nedělám nic jiného, než že vymýšlím originální recepty, ve kterých tohle ovoce mohu využít. Velmi oblíbený je v naší rodině takzvaný mřížkovník. […]

Tacos z řízku: Netradiční tacos naruby váží i přes 2 kilogramy. Udělejte si zmenšenou verzi doma
Recepty

Tacos z řízku: Netradiční tacos naruby váží i přes 2 kilogramy. Udělejte si zmenšenou verzi doma

Jak vypadá tacos asi každý ví. Tortilla přehnutá na polovinu naplněná masovou nebo zeleninovou směsí je oblíbeným mexickým jídlem, které si u nás můžete objednat v několika restauracích. O tacos vytvořeném z kuřecího masa nebo […]

Gougères: Francouzské jednohubky. Jakmile ochutnáte, u jedné nezůstanete
Recepty

Gougères: Francouzské jednohubky. Jakmile ochutnáte, u jedné nezůstanete

Pod pojmem jednohubka si většina lidí představí nejspíš namazaný kousek rohlíku s pomazánkou. V případě francouzských jednohubek, kterým se jinak říká také gougères, jde ale o sýrové kuličky, které jsou křehké a křupavé. Jakmile ochutnáte, […]

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?
Recepty

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?

Podobně jako dnes kečup nebo majonéza bylo ve starověkém Římě všudypřítomné fermentované rybí dochucovadlo garum. Přestože jeho výrobu provází silný zápach, zachovalo si oblibu do současnosti. Garum zmiňuje i Plinius starší. Popsal jej jako „vybraný […]

Upečte si židovský pletený chléb chala: Počet pramenů odhaloval bohatství rodiny nevěsty
Recepty

Upečte si židovský pletený chléb chala: Počet pramenů odhaloval bohatství rodiny nevěsty

Kynutý pletený chléb chala má své kořeny v židovském náboženství, obvykle se objevuje na šabatovém stole a podává se o hlavních židovských svátcích (s výjimkou svátku Pesach). Jeho sladkou chuť ale oceníte i ve všední […]

Žitné dalamánky podle Josefa Maršálka: Jednoduché pečivo, které zvládne připravit každý
Pečivo a těstoviny

Žitné dalamánky podle Josefa Maršálka: Jednoduché pečivo, které zvládne připravit každý

Dalamánky jsou menší bulky z bílého pečiva, které jsou posypané ovesnými vločkami, kmínem, solí nebo nějakými semínky. Pečivo se dělá výhradně ze žitné mouky. Jeho historie překvapivě sahá až do dob Marie Terezie. A připravit […]

Jeptiška: Francouzský dezert, který má základ už v receptu z 16. století
Recepty

Jeptiška: Francouzský dezert, který má základ už v receptu z 16. století

Máte rádi jemné smažené koblihy a čokoládovou polevu? Pak vás jistě oslní i tradiční francouzský dezert, kterému se říká jeptiška. Jde o jakousi věž sestavenou z několika kousků lahodného sladkého pečiva, která svou barevností ladí […]