Někdy mám problém do některých členů své rodiny dostat zdravé potraviny. Proto musím být v kuchyni hodně kreativní. Když jim připravím rebarborový koláč, vnímají ho všichni jako sladký dezert a na to, že je ze zdravé zeleniny, si ani nevzpomenou.
Rebarborový koláč chutná všem. Velmi snadno a rychle ho připravíte, dopřát si ho můžete bez výčitek a servírovat ho můžete i hostům, protože díky červené barvě zeleniny navíc na talíři skvěle vypadá.
Co budete potřebovat
Na přípravu rebarborového koláče si připravte 400 gramů rebarbory, 150 gramů cukru, 80 gramů másla, 4 vejce, 100 gramů mouky, 60 gramů mandlí a prášek do pečiva.
Z těchto několika ingrediencí připravíte vynikající dezert během krátké chvíle. Nepotřebujete přitom prakticky nic speciálního, pouze formu, ve které koláč upečete, a troubu předehřátou na 210 °C.
Snadná příprava
Rebarboru nejprve oloupejte a pečlivě očistěte. Potom ji nakrájejte na dlouhé nudličky podle délky pečicí formy. Do kastrolu dejte 50 mililitrů vody, 60 gramů cukru a pokrájenou zeleninu. Vše 10 minut povařte.
Potom rebarboru dejte stranou, sirup nicméně nevylévejte. V hrnci rozpusťte máslo se zbytkem cukru, přidejte mouku, mandle a prášek do pečiva. Připravte těsto, v případě potřeby ho někdy ředím mlékem nebo smetanou.
Do formy vymazané máslem vyskládejte rebarboru, zakápněte ji sirupem a zalijte těstem. Potom dejte vše péct na 35 minut do trouby. Nakonec nechte koláč vychladnout a vyklopte ho z formy. Na jeho vrchu by se měla vytvořit mřížka z rebarbory, která bude při podávání na stole dobře vypadat.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová