Raw dieta je především v posledních letech velmi oblíbená. Má samozřejmě kromě svých příznivců také své odpůrce. Co všechno byste o ní měli vědět, než se ji rozhodnete praktikovat? A převažují skutečně její klady nad zápory?
Jak název napovídá, jedná se o dietu, při které se člověk zaměřuje především na syrové a tepelně nezpracované potraviny. Mnoho lidí si pod tím představí konzumaci syrového masa, což je odradí. Skutečnost je ale jiná, píše Medical News Today.
Konzumace vařených jídel není vyloučená
Základem stravy při dodržování raw diety by měly být potraviny v jejich přirozené podobě, tedy nijak nezpracované. Mnoho lidí se toho drží a konzumuje pouze tato jídla.
Není ale výjimkou, že jsou tato jídla do jídelníčku zařazena pouze jako většinová složka a dále se doplňují klasicky tepelně zpracovaným masem, přílohami a další stravou, vysvětluje WebMD.
Konzumace syrových potravin zajišťuje přísun vitamínů do těla. Ty při tepelném zpracování z jídla obvykle částečně vyprchají. Odborníci ale upozorňují, že některá jídla by se skutečně syrová konzumovat neměla, protože například po pozření vajíček nebo masa hrozí vážné zdravotní problémy.
Výhody versus nevýhody
Raw strava je odborníky doporučována pro vysoký obsah vlákniny. Má ale také nízký obsah cukrů a jen minimum sodíku, který může zvyšovat riziko hypertenze, uvádí Cleveland Clinic.
Většina potravin je také nízkokalorická, zasytí vás tedy, nicméně nepřiberete. To může být ale v některých případech také nevýhodou, protože pouze konzumace ovoce a zeleniny nemusí kaloricky tělu stačit.
Nákup pouze nezpracovaných potravin může být dále finančně nákladný. Někteří lidé navíc upřednostňují pouze konzumaci biopotravin, která se samozřejmě na ceně podepíše ještě více.
Zdroj: Cleveland Clinic, BBC Good Food, Medical News Today, Healthline, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová