Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Pojí se v něm chuť mletého masa s rajčatovým protlakem, bazalkou a oreganem, dominuje mu nicméně zelenina, jako je cuketa, lilek, cibule a rajčata. Věděli jste, že pokrm můžete také připravit zapečený s kozím sýrem?
Samo o sobě je jídlo velmi syté, je nicméně z velké části složené ze zeleniny, není tedy tolik kalorické, je zdravé a dopřát si ho můžete i při dietě. Vylepšete ho o kozí sýr, který má také pro tělo celou řadu benefitů.
Proč je kozí sýr zdravý?
Kozí sýr je v první řadě daleko lépe stravitelný než sýr z mléka kravského, píše Healthline. Obsahuje také méně laktózy a mohou si ho tak dopřát v menším množství i alergici.
Kozí sýr má velké množství bílkovin a je zdrojem kvalitních proteinů. V neposlední řadě jde o dobrý zdroj vitamínu A, D, K a B, ale také hořčíku a draslíku, doplňuje WebMD.
Ratatouille s kozím sýrem
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 1 lilek, 2 cukety, 2 červené papriky, 4 rajčata, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 2 lžíce provensálského koření, sůl a pepř dle chuti a 150 gramů kozího sýra.
Zeleninu nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm pokrájenou cibulku s česnekem. Směs dejte na spodek zapékací mísy. Potom na ni začněte skládat plátky zeleniny střídavě tak, aby se překrývaly.
Zeleninu pokapejte olivovým olejem, posypte provensálským kořením, osolte a opepřete. Vše pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Po upečení posypte ratatouille nadrobeným kozím sýrem a vraťte do trouby na dalších 5 až 10 minut, dokud se sýr lehce neroztaví.
Zdroj: BBC Good Food, WebMD, Healthline, Eat for Health
Autor: Šárka Cvrkalová