Řasa nori je mořskou zeleninou, která je dlouhou dobu používána v asijských přímořských kulturách. To se ovšem v posledních desetiletích začíná výrazně měnit a dochází k jejímu šíření do celého světa.
Historie sběru a pěstování řasy nori
Výraz „nori“ pochází z japonštiny a označuje mořské řasy z rodu Porphyra, a to především druh Porphyra yezoensis. Zároveň se ale jedná o název pro rozličné pokrmy, které z nich jsou vyráběny. Mořské řasy byly v „Zemi vycházejícího slunce“ konzumovány již před naším letopočtem. Až do 17. století ovšem docházelo pouze k jejich sběru a teprve poté byly pěstovány v sítích. Často ale nepříliš úspěšně. K úspěšnému pěstování došlo až v polovině 20. století, kdy britská botanička Kathleen M. Drew-Baker objevila efektivní způsob rozmnožování a teprve následně došlo k celosvětovému rozšíření.
Kde můžete nori sehnat a ochutnat?
Vzhledem k rostoucí oblíbenosti orientální kuchyně a zdravého životního stylu, naleznete řasu Nori v nabídce supermarketů (v Tescu apod.), ale pořídit si ji lze i ve specializovaných obchodech se zdravými (např. Country Life) či orientálními surovinami (Chef Shop). Navíc ji seženete na tržnicích (např. Sapa). Nori je také nedílnou součástí suši (viz níže), takže tuto řasu můžete ochutnat i v suši restauracích. Největšími producenty nori jsou přitom východoasijské země, a to Čína, Korea a již zmiňované Japonsko. Asi nejen za mořskými řasami tedy můžete vyrazit právě do těchto končin.
Upozorňujeme: budete-li si chtít dát nori v některé z anglicky mluvících zemí, pamatujte, že se zde pro ně často používá název laver.
Využití řasy nori v kuchyni
Jak už jsme uvedli, nori je nedílnou součástí suši, tedy jednoho z celosvětově nejznámějších japonských jídel. Konkrétně se v tomto pokrmu používají jako obal, který mu ovšem zároveň dodává nezaměnitelnou chuť. To samou funkci přitom má rovněž u onigiri, tedy u rýžových koulí smíchaných s dalšími ingrediencemi. Řasy nori se dají rovněž opékat, ale používají se také jako surovina do polévek či salátů, případně k luštěninám nebo obilninám.
Doporučujeme: vzhledem k tomu, že nori po otevření obalu rychle vysychá, měli byste brát balení maximálně po 10 řasách.
Nori jako důležitý zdroj živin
Řasy se obecně řadí k potravinám, které mají nejvyšší koncentraci živin na světě. Obsahují např. mnohonásobně více minerálů a stopových prvků než běžně používaná zelenina a další potraviny na Západě. V této souvislosti je důležité zmínit, že mnohé minerální látky patří mezi tzv. elektrolyty. Díky tomu dokáže nori udržet tělo hydratované, což je velmi podstatné zejména pro sportovce a další fyzicky aktivní lidi. Navíc obsahuje i rozpustnou vlákninu, jež má kladný vliv na trávící soustavu a vyvolává pocit nasycení, což jistě ocení ti, které trápí přebytečné kilogramy.
Zajímavosti o řase nori
- Řasy nori jsou dnes pěstovány v sítích v pobřežních vodách. Ty jsou umístěny u mořské hladiny a starají se o ně mořští farmáři na loďkách.
- Produkovány jsou zejména v Japonsku. Roční produkce této ostrovní země totiž činí úctyhodných 350 tisíc tun!
- Mnozí lidé ze Západu mají problém si zvyknout na chuť mořských řas. Právě nori má ale jemnou vůni a chuť, takže je ideální volbou pro „začátečníky“.
- Nori jsou na první pohled černé, podíváte-li se na ně ovšem proti slunci, budou jasně zelené.
- Výše jsme uvedli, kde si nori pořídit. Na závěr tedy ještě doplňme, že je lze sehnat v různých variantách. Především jde o tenké listy či proužky, případně nori vločky, které nacházejí největší uplatnění v tradičnějších receptech západní kuchyně.