Už v několika předchozích článcích jsme se společně věnovali potravinám, jež svým tvarem nápadně připomínají orgány nebo části lidského těla. Dnes tu pro vás máme další zajímavou podobnost, které jste si možná nevšimli.
Už víte, že vlašské ořechy připomínají lidský mozek a plátek mrkve je zase podobný lidskému oku. Čemu se budeme věnovat dnes? Celeru a jeho podobnosti s našimi kostmi.
Řapíkatý celer – často opomíjená zelenina
Hned na začátek jedna otázka přímo na tělo: kolikrát do týdne nebo třeba do měsíce se na vašem talíři objeví řapíkatý celer? Pokud jen marně tápete v paměti, kdy jste si ho v obchodě přihodili do košíku, pak věřte, že sami sebe o hodně připravujete.
Je pravdou, že řapíkatý celer bohužel patří mezi často opomíjené druhy zeleniny, kolem kterých většina lidí v obchodě jen bez povšimnutí projde. A to je velká škoda, protože i celer, byť jste mu možná ještě nepřišli na chuť, se dá při přípravě jídla velmi šikovně využít.
Tvarem připomíná kosti
Napadlo vás někdy podívat se na řapíkatý celer a v hlavě si jeho tvar spojit s tvarem lidských kostí? Pokud ne, teď jste si to určitě představili. A musíte nám dát za pravdu, že celer skutečně tvarem vypadá jako kosti v našem těle.
„Celer má ve skutečnosti s vašimi kostmi mnohem více společného než jen vzhled – obsahuje 23 % sodíku stejně jako vaše kosti. Celer je skvělým zdrojem křemíku, který pomáhá se strukturou vašich kostí, aby byly silné a zdravé,“ píše forkly.com.
Kostem také prospívá
Je jim podobný tvarem, obsahuje totožné množství křemíku, ale možná byste měli vědět, že celer kosti nejen připomíná, ale také jim prospívá.
Šikovný fakt dodává stránka wsimag.com: „Pomineme-li podobnosti, celer je zvláště prospěšný pro zdraví kostí. Vysoký obsah vápníku a manganu v celerových semínkách pomáhá zvyšovat minerální hustotu kostí a zlepšovat jejich strukturu, aby byly silnější a zdravější.“
Jak ho využít v kuchyni?
Mnoho lidí řapíkatý celer nikdy neochutnalo, přesto mu nedají ani šanci. Možná je to dáno i tím, že jednoduše neví, jakým způsobem ho v kuchyni využít.
Je pro něho typická specifická chuť a také přítomnost vláken, které se mohou zdát tužší. Celer můžete připravit glazovaný – dokonce se říká, že glazování je pro řapíkatý celer vůbec tou nejlepší možností úpravy. Přidat ho lze i do salátů, podusit jej nebo ho využít jako základ pro vývar.
Zdroj: forkly.com, wsimag.com
Autor: Karolína Nezbedová