Rančerský bramborový salát: Americká verze známého receptu je na přípravu snadná

Zdroj: 123rf

Rančerský bramborový salát dělám doma už roky. Když mi poprvé kamarád vysvětloval, co všechno se do něj dává, zdálo se mi to zbytečně překombinované. Dnes už ale vím, že spolu veškeré ingredience dokonale ladí.

Rančerský bramborový salát se pravděpodobně vyvinul v posledních desetiletích jako způsob, jak oživit klasický recept na bramborový salát, který známe i my. Původem americký salát kombinuje netradiční chuti, přesto se ale z velké části tradičnímu receptu podobá.

Přínos brambor pro lidské tělo

Základem salátu jsou brambory, které jsou pro tělo v mnoha ohledech přínosné. Jsou bohaté na sacharidy, které slouží jako hlavní zdroj energie pro tělo. Obsahují vitamín C, který podporuje imunitní systém, a vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro metabolismus, píše Mayo Clinic.

Zejména ve slupce brambor se nachází vláknina, která podporuje zdravé trávení. Proto při přípravě salátu obvykle vařím brambory ve slupce a dávám je do něj i s ní. Někomu by ale mohla vadit, je tedy jen na vás, zda je předem oloupete.

Jak na přípravu salátu

Na přípravu salátu budete potřebovat kilogram brambor, 200 gramů slaniny, červenou cibuli, 2 stonky řapíkatého celeru, 100 gramů zakysané smetany, 100 gramů majonézy, 2 lžíce jablečného octa, lžičku sušeného česneku, lžičku sušené cibule, sůl a pepř dle chuti a 2 lžíce nasekané pažitky.

Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout a nakrájejte na kostky. Pokud chcete salát jemnější, slupku odstraňte, já to ale z výše zmíněných důvodů nedělám.

Slaninu nakrájejte na kousky a opečte dokřupava. Nechte z ní olej okapat na papírových ubrouscích. Cibuli a celer nakrájejte najemno. Ve velké míse smíchejte kysanou smetanu, majonézu, jablečný ocet, sušený česnek a cibuli. Vše osolte a opepřete dle chuti.

Do dresinku přidejte brambory, slaninu, cibuli a celer. Směs jemně promíchejte a salát dejte do lednice alespoň na hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním posypte nasekanou pažitkou.

Zdroj: Autorský recept, Mayo Clinic, Eating Well, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz