Ramen si v průběhu let získal nemalou popularitu v západním světě. Na první pohled je to obyčejná nudlová polévka. Skrývá ale mnoho zajímavých chutí a netradiční je také její původ.
Nudlová polévka, která byla původně dovezena z Číny a v posledních desetiletích se stala jedním z nejoblíbenějších jídel v Japonsku – to je ramen, který dnes zná skoro celý svět.
Kde se vzala?
V Japonsku je ramen považován za rychlé občerstvení a mnoho malých restaurací a pouličních prodejců nabízí misku této lahodné polévky.
Ačkoli si tento pokrm už tak nějak spojujeme právě s Japonskem, ve skutečnosti je to jídlo původně pocházející z Číny.
Není to jen tak obyčejná polévka s nudlemi. Ramen v sobě kombinuje silný vývar, různé typy nudlí, masa i zeleniny.
Existuje mnoho podob
Polévka ramen je silně regionalizovaná, s různými variacemi podávanými v různých oblastech Japonska
„Všechny variace jsou založeny na stejném konceptu vývaru a nudlí,“ dodává kikkoman.co.uk. Ačkoli tak můžete ochutnat vícero druhů, základ je vždy stejný.
Populární druhy
Mezi nejznámější variantu patří Shio ramen. Jde o lehký, čistý vývar ochucený solí. Obvykle se vyrábí z kuřecího vývaru, ale může být také ochucený jiným masem, jako je vepřové.
Další známou variantou je Shoyu ramen. „Je to čirý, hnědý vývar ochucený sójovou omáčkou,“ popisuje polévku japan-guide.com.
Polévka je obvykle vyrobena z kuřecího vývaru, ale často obsahuje další maso, jako je vepřové, hovězí nebo rybí v závislosti na regionu. Shoyu ramen je nejběžnějším typem ramenu.
Známá Miso nebo Tonkotsu
Určitě nesmíme zapomenout na polévku známou jako Miso ramen. Tato polévka se ochucuje pastou ze sójových bobů a výsledkem je opravdu hustá hnědá polévka mající výraznou chuť.
Tato variace ramenu pochází z Hokkaida, kde dlouhé studené zimy podnítily potřebu vydatnějšího typu polévky, ale rozšířila se do té míry, že ji lze nalézt prakticky kdekoli v Japonsku.
Dalším známým a vyhledáváným typem je Tonkotsu ramen, který je obzvláště oblíbený v oblasti Kyushu.
Vyrábí se z vepřových kostí, které se vaří, dokud se nerozpustí v zakaleném bílém vývaru. Hustá krémová polévka se také často ochucuje kuřecím vývarem a vepřovým sádlem.
Nesmí chybět nudle
Nedílnou součástí tohoto pokrmu jsou nudle. Typické ramen nudle jsou dlouhé a elastické, ale existuje nespočet druhů, které se liší – od tenkých a rovných po tlusté a zvlněné.
Některé restaurace vám umožňují si do určité míry přizpůsobit podobu nudlí, například tím, že vám umožňují vybrat si tloušťku (tenká, střední nebo tlustá) nebo stupeň, jak jsou uvařené – úplně měkké nebo třeba na skus.
Zdroj: kikkoman.co.uk, japan-guide.com
Autor: Karolína Nezbedová