Rambulice: Udělejte si ovocnou polévku našich babiček. Zabráníte plýtvání

Ovocna_polevka
Zdroj: Anticiclo / Shutterstock.com

Když se poštěstí a většina úrody ze zahrady nezmrzne, tak na podzim bývá naopak přebytek některého ovoce. A naše babičky byly chytré ženy a uměly si s nadbytkem ovoce poradit. Vařily totiž rambulici.

Pod tímto zvláštním názvem se skrývá ovocná polévka, kterou vařily kuchařky zejména v Podkrkonoší.

Hlavně neplýtvat

Dle serveru Česká televize k nám recept na tuto polévku připutoval nejspíše z Německa. Ale jak to bylo ve skutečnosti, to už se neví.

Je však známý důvod, proč se vůbec tato polévka začala vařit. Mnohé plody zahrady totiž nevydrží dlouhé skladování, a tak bylo třeba vymyslet, co s nadbytky.

A tak si naše babičky poradily a z jablek, hrušek a švestek začaly vařit ovocnou polévku.

V původním receptu se rambulice vařila tak, že se ovoce povařilo v mléce a zahustilo zástřepkou z kyselé smetany a hladké mouky. Následně se polévka dochutila cukrem či medem.

Původní recepty našich babiček jsou tak vzácné, že je dokonce začalo sbírat pražské zemědělské muzeum.

Příprava je jednoduchá

Polévka nejenže našim babičkám pomáhala neplýtvat, ale zároveň se jednalo o velmi jednoduchý recept.

Aktuální recept je sice trochu obměněný od toho původního, ale základ zůstává stejný.

Budete potřebovat 25 až 50 dkg ovoce, 0,25 l mléka nebo stejné množství kysané smetany, 1 l vody, 1 lžíci bramborového škrobu, badyán, skořici a cukr.

Ovoce omyjte, nakrájejte a dejte vařit do vody se špetkou soli, badyánem a skořicí.

Jakmile se ovoce rozvaří, tak k němu přidejte zástřepku, kterou si připravíte z mléka (nebo smetany) smíchaného se lžičkou škrobu.

Nakonec polévku osladíte dle chuti a rambulice je hotová. Tak dobrou chuť!

Zdroje: Česká televize, Blesk, Rozhlas

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz