Možná vám také roste na zahradě rakytník, možná z něj dokonce vyrábíte džemy nebo sirupy. Pro vyzkoušení jeho dlouhé řady benefitů však můžete využít i doplňky stravy, které sílu rakytníku využívají.
Většina zdravotních přínosů, která je rakytníku přisuzována, nemá dostatečnou oporu v klinickém výzkumu, proto je nutné brát je s rezervou a v žádném případě byste neměli produkty z rakytníku brát jako náhradu za schválené lékařské terapie.
Snížení rizika srdečních onemocnění
V malé studii z roku 2012 na 23 zdravých mužích snížil rakytníkový extrakt hladinu tuků v krvi po jídle. Za příčinu tohoto účinku byl považován jeho vysoký obsah vlákniny a polyfenolů.
V jiné studii z roku 2013 na 80 ženách s nadváhou snížily sušené plody rakytníku hladinu triglyceridů a „špatného“ cholesterolu v krvi. Hladinu „špatného“ cholesterolu snižoval i rakytníkový olej.
Zlepšení trávicích funkcí
V klinické studii na 120 dětech s poruchami trávení zlepšila léčba rakytníkovým extraktem chuť k jídlu a zvýšila vyprazdňování žaludku a funkci trávení lépe než lék na motilitu (pohyb) žaludku a střev. To mělo za následek zvýšený růst a vývoj dětí.
Ochrana jater
V klinické studii Fo-Hu Jianga a kol. na 50 osobách s jaterní cirhózou snížil extrakt z rakytníku řešetlákového tkáňové jizvy a zlepšil funkci jater u 30 pacientů.
Zmírnění onemocnění ledvin
Ve studii Ashutoshe Sonia na 28 osobách s onemocněním ledvin zlepšil bylinný přípravek s rakytníkem řešetlákovým (jako doplněk ke konvenční léčbě) po třech měsících příznaky otoků, nechutenství a nízkého močení a také snížil zánětlivé cytokiny v krvi a bílkoviny v moči.
Podpora kognitivních funkcí
V klinické studii z roku 2014 na více než 200 starších osobách (zdravých i s Alzheimerovou chorobou) zlepšil přípravek s výtažky z listů a plodů rakytníku řešetlákového, rostlin Bacopa monnieri (bakopa drobnolistá) a cibulovin Dioscorea bulbifera (smldinec bradavičnatý) zapamatování slov, pozornost a náladu.
V jaké formě rakytník přijímat?
Rakytník řešetlákový obsahuje mnoho důležitých živin, které vaše tělo denně potřebuje, mimo jiné vitamín A, vitamín E a důležité nenasycené tuky. Pro získání všech potřebných vitamínů, minerálů a dalších živin je vždy nejlepší zvolit jako zdroj rakytníku potraviny.
Ve specializovaných obchodech s potravinami nebo na internetu můžete najít želé, džemy, omáčky nebo nápoje, které rakytník obsahují. Rakytníkové doplňky stravy najdete v různých formách, včetně oleje nebo krému, kapslí či v kombinaci s jinými bylinnými přípravky.
Jaké množství rakytníku byste měli užívat?
Ve studiích na zvířatech se dávky pohybovaly od 0,1 do více než 10 gramů na kilogram tělesné hmotnosti. Horní hranice pro člověka však nebyla dosud stanovena.
Správná dávka pro vás může záviset na řadě faktorů, včetně vašeho věku, pohlaví a zdravotního stavu. Pokud to s množstvím rakytníku přeženete, nejpravděpodobněji vás čekají žaludeční problémy, které jsou uváděny jako nejčastější nežádoucí účinek.
Zdroj: Very Well Health, SelfDecode, Heikki Kallio, The fibres and polyphenols in sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides) extraction residues delay postprandial lipemia, 2012, Heikki P Kallio, Effects of sea buckthorn and bilberry on serum metabolites differ according to baseline metabolic profiles in overweight women: a randomized crossover trial, 2013, Qingping Mo, Influence of hippophae rhamnoides on two appetite factors, gastric emptying and metabolic parameters, in children with functional dyspepsia, 2013, Fo-Hu Jiang, Effect of Sea buckthorn on liver fibrosis: A clinical study, 2003, Ashutosh Soni, Immunomodulating and antiproteinuric effect of Hippophae rhamnoides (Badriphal) in idiopathic nephrotic syndrome, 2013, Govind Prasad Dubey, Management of cognitive determinants in senile dementia of Alzheimer’s type: therapeutic potential of a novel polyherbal drug product, 2014
Autor: Dominika Jandorová