Ať už se chystáte na zimní „lyžovačku“ do rakouských Alp, anebo na letní prohlídku Vídně, zřejmě ochutnáte některé místní speciality. Jaká je ale vlastně kuchyně našich jižních sousedů?
Historie rakouské kuchyně
Ačkoli mnoho lidí si pod pojmem rakouská kuchyně představí typicky vídeňské pokrmy, místní stravování je variabilnější. Liší se proto kraj od kraje, i když některé celonárodní speciality samozřejmě existují. Současnou rakouskou kuchyni přitom ovlivnila i česká a maďarská kuchyně.
Typické pokrmy rakouské kuchyně
Pokud si potrpíte na tekutý pokrm před hlavním jídlem, v Rakouskou můžete nejčastěji na talíři narazit na hovězí polévky, které jsou podávány s různými přísadami. Místní klasikou jsou kupříkladu celestinské nudle či játrové knedlíčky, jež dobře známe i z české kuchyně.
Zaměříme-li se na hlavní jídla, asi nejznámější rakouskou klasikou je Wiener Schnitzel, tedy Vídeňský řízek. Jde o smažený plátek telecího masa v trojobalu, který se podává s bramborovým salátem. Oblíbeným pokrmem je také Tafelspitz, což je hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru, případně Tyrolské knedlíky, tedy věhlasné špekové knedlíky s uzeným masem a zelím.
Rakušané si také často pochutnávají na vepřové pečeni, kterou si dopřávají s bramborovým či houskovým knedlíkem. V místních restauracích můžete také obvykle narazit na guláš, tedy pokrm převzatý z maďarské kuchyně. A oblíbená jsou také místní šunky a sýry z volně se pasoucích krav.
Typickými pokrmy rakouské kuchyně jsou rovněž sladká jídla. Patří sem např. Germknödel (velký kynutý knedlík s povidly zasypaný mákem). Mezi dezerty jmenujme Mozartovy koule (čokoládové kuličky s marcipánem a nugátem) a Sacherův dort (dort s meruňkovou marmeládou a čokoládou).
K dezertům je samozřejmě tradičně podávána Vídeňská káva, která patří k vůbec nejznámějším nápojům z Rakouska. Populárním nealkoholickým nápojem je rovněž limonáda Almdudler. Z alkoholických nápojů jmenujme pivo Gösser anebo rakouská vína (hlavně z Dolních Rakous a Burgenlandu).
Rakouská kuchyně a zdraví
V rakouské kuchyni převládají spíše masné pokrmy, oblíbené jsou i sýry a místní lidé si rádi pochutnají také na sladkých dobrotách. Z toho vyplývá, že místní kuchyně není z nejzdravějších. Na druhou stranu se Rakušané často soustředí na kvalitní (eko/bio) suroviny, což v našich luzích a hájích stále ještě není zvykem. Proto se od jižních sousedů máme co učit.
Zajímavosti o rakouské kuchyni
- Právě z Rakouska pochází jeden z celosvětově rozšířených a především mladými lidmi na různých akcích konzumovaných nápojů. Ano, jedná se o „energeťák“ Red Bull.
- Jistá podoba české, rakouské a maďarské kuchyně není náhodná. Všechny tyto země totiž byly ještě před cca 100 lety součástí Rakouska-Uherska.
- Kromě Česka a Maďarska ovlivnily rakouskou kuchyni i další sousední země, a to Německo a Itálie. Místní specialita Schlutzkrapfen např. dosti připomíná italské ravioli.
- Ačkoli je Rakousko „co bys kamenem dohodil“, za místními specialitami ani nemusíte překračovat hranice. Především v Praze totiž existuje hned několik rakouských restaurací.
- Z masa v Rakousku převažuje hovězí a telecí. Důvodem je, že alpské prostředí má perfektní podmínky pro chov skotu. Tak tomu ostatně bylo již v době bronzové.