Rajská omáčka patří k nejznámějším českým omáčkám, ač její původ musíme hledat jinde. Připravit si ji přitom můžete opravdu netradičně.
Původ rajské omáčky
Rajská omáčka je sice typickým českým pokrmem, její původ je ovšem nutné hledat v Itálii. První zmínky o ní přitom pocházejí z druhé poloviny 18. století. Původně se ovšem jednalo spíše o dochucovadlo, takže uplatnění nacházela podobně jako třeba kečup. Základ hlavního jídla začala tvořit až o něco později. Do Evropy se přitom rozšířila v první polovině 19. století.
Jednotlivé ingredience
Rajská omáčka se u nás vyrábí z rajského protlaku či pyré, ale použít je možné i čerstvá rajčata. K dochucení se používá ocet, sůl, cukr a koření (skořice, tymián, černý pepř, bobkový list či nové koření). K zahuštění se používá především hladká mouka. Součástí bývá hovězí maso nebo plněné papriky. V zemi původu se jako příloha používají těstoviny, u nás to ale spíše bývá houskový knedlík.
Speciální recepty
Pokud si chcete připravit rajskou omáčku, která bude více italská, použijte nejen čerstvá rajčata, ale také olivový olej, česnek a bazalku. Vyzkoušet ovšem můžete i netradiční postupy a ingredience. Omáčku můžete např. zjemnit smetanou a udělat si ji třeba s kapustovými závitky s mletým masem. Použít lze i černé jeřabiny a výtečná může být i se zvěřinou (např. s masem ze srnčí kýty).
Rajská omáčka z hlediska zdraví
Rajská omáčka rozhodně není nezdravým pokrmem, záleží ovšem na použitých ingrediencích. Např. výše zmíněná italská varianta je zdravější než omáčka, kterou zjemníte smetanou. Stejně tak kvalitní těstoviny jsou vhodnější přílohou než houskový knedlík. Rovněž zvěřina je z hlediska zdraví vhodnějším masem než třeba sekaná, s níž se tato omáčka někdy také dělává.
Zajímavosti o rajské omáčce
- Rajská omáčka se na naše území dostala už na začátku 19. století. Oblíbená je zde tedy už přes 200 let.
- Rajskou omáčku si mohou dát i vegetariány či vegani. Na místo masa lze totiž použít různé sojové produkty či produkty z dalších luštěnin.
- Použít lze i skutečně netradiční ingredience. Uplatnění může nalézt koňak či bílé víno, k zahuštění je možné využít perník a připravit si lze i zkaramelizovanou rajskou omáčku.
- Dětem můžete připravit zdravější variantu tím, že bílý cukr nahradíte třtinovým cukrem, medem nebo stévií sladkou.
- Vyrobit si můžete i mexickou rajskou omáčku, jež se nazývá salsa roja. Jejím základem nejsou pouze rajčata, ale také chilli papričky.