Raita je svěží jarní pokrm, který pochází z Indie. Podává se obvykle jako salát nebo dip, pochutnáte si na ní tak například společně s masovými pokrmy a bramborami. Naučte se ji doma připravovat i vy.
Na jaře na člověka dopadá často únava a je důležité, abychom našemu tělu dodávali pravidelně vitamíny a minerály. Zeleninové pokrmy jsou jedním ze způsobů, jak na to. Raita je jídlo z okurek a bílého jogurtu, které se mírně podobá řeckému salátu tzatziki.
Ostrá i jemná
Raita je v podstatě zdravý okurkový salát, který se obvykle míchá s chilli papričkami. Pokud máte rádi ostré chutě, rozhodně vám obohatí oběd či večeři. Zároveň se ale připravuje z bílého jogurtu, který jeho chuť mírně zjemní.
Na přípravu raity budete potřebovat jednu větší salátovou okurku, 2 šálky bílého řeckého jogurtu, zelenou chilli papričku, pár pokrájených lístků máty, citronovou šťávu, sůl a cukr. Salát se někdy podává s opečenými kousky chleba.
Jak na přípravu raity
Příprava salátu je velmi snadná. Okurku oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a dejte do mísy. Přidejte nasekanou papričku, bazalku, vše zalijte jogurtem a citronovou šťávou. Pak podle chuti doplňte sůl a pepř.
Vše pořádně promíchejte a dejte vychladit do lednice. Raita se vždy podává studená. Pokrm se na misce zdobí lístky máty a pokrájeným opečeným chlebem.
Ideální je podávat ho k masu, nebo jako salát po hlavním chodu. Dokáže ale také zasytit, takže si ho můžete dopřát například i jako lehkou odpolední svačinu plnou vitamínů.
Zdroj: Saveur, MasterClass, Something New For Dinner, Favorite Family Recipes,
Autor: Šárka Cvrkalová