Už se vám někdy stalo, že jste se aktivně pustili do vaření a až během procesu jste zjistili, že vám chybí vajíčka? Zrovna vajíčka jsou nedílnou součástí celé řady pokrmů.
Co dělat v takovém případě? Nejde jen o moučníky, kam se vajíčko neodmyslitelně přidává, aby všechny suroviny krásně spojilo. Jsou i další jídla, kam vejce patří. Čím ho tedy můžete při pečení nahradit?
Jakou roli plní vejce při pečení?
Asi každý z nás už někdy pekl třeba bábovku, sušenky nebo jiný hříšně sladký moučník. Máme uložené recepty, které hledáme na internetu, nebo je dědíme v kuchařce po babičce.
Když jdeme péct třeba bábovku, nepřijde nám nic neobvyklého na tom, přidat do surovin i vejce. Prostě je to klasika.
Zamysleli jste se ale někdy nad tím, proč tam to vajíčko vlastně dáváme? Jasně, cukr přidáváme pro sladkost, kypřící prášek, aby těsto nakynulo. Ale co vejce?
Úkolem vejce v moučníku je držet suroviny pohromadě. „Mimo jiné také zachycují vzduchové kapsy v potravinách, což způsobuje jejich expanzi během ohřívání,“ vysvětluje healthline.com. Jinými slovy to znamená, že potravinám pomáhají nakynout.
Čím lze vejce nahradit?
Představte si situaci, kdy se vám ozve neohlášená návštěva. Maminka, kamarádka nebo třeba tchyně dá vědět jen pár minut před tím, než se objeví za dveřmi.
Jako správní hostitelé chcete návštěvě něco nabídnout. Proto rychle sáhnete po receptu na moučník. Začnete přidávat suroviny a najednou zjistíte, že nemáte vejce. Ani jedno jediné.
Co teď? Někdo by začal panikařit, jiný by návštěvě nenabídl nic. My vám poradíme, čím můžete během pečení vajíčko nahradit. A nebojte se, na chuti nebo vzhledu se to neprojeví.
Jablečný protlak
Klasické jablečné pyré může hravě nahradit vejce. Pokud nemáte vajíčko, přidejte do receptu cca 65 gramů ideálně neslazeného jablečného protlaku. Máte-li slazený, nevadí. Jen s tím počítejte a přidejte o to méně cukru.
Lněné semínko
Jedna lžíce mletého lněného semínka smíchaná se třemi lžícemi vody vydá za jedno vajíčko. Lněné semínko namelte třeba v mlýnku na kávu a smíchejte ho s vodou. „Nechte ho odpočinout, dokud se nestane želatinovým,“ radí biggerbolderbaking.com. Pak ho můžete použít.
Banán
Nejedna hospodyňka potvrdí, že výbornou alternativou za vejce je banán. Ten stačí rozmačkat a přidat do receptu. Počítejte ale s tím, že moučník poté může mít lehce banánovou příchuť.
Zdroj: healthline.com, biggerbolderbaking.com
Autor: Karolína Nezbedová