Chcete si doma připravit nějaký netradiční dezert, kterým překvapíte svou rodinu i přátele? Pravděpodobně málokdo ve vašem okolí někdy v životě jedl quindim. Tento tradiční brazilský puding přitom není vůbec náročné vytvořit.
O původu pokrmu se hodně spekuluje. Nejpravděpodobnější verzí je ale podle webu Taste Atlas ta, že vznikl v 17. století na severovýchodě Brazílie. Připravovat ho přitom tehdy měli otroci, kteří se snažili nějakým způsobem vhodně využít jediné jídlo, kterého měli dostatek: vajíčka.
Od jídla pro chudé ke svátečnímu pokrmu
Ačkoli se původně jednalo o jídlo, které dělali otroci a následně pak další chudí lidé především proto, aby dopřáli svým dětem alespoň nějakou sladkost, dnes je quindim v Brazílii oblíbený pokrm, který se konzumuje na narozeninách, svatbách a křtech, uvádí 196 Flavors.
Jídlo se stalo svátečním, a to i přesto, že je vyrobené z naprosto běžně dostupných surovin a jeho příprava vlastně není nijak složitá. Vyzkoušejte si ho doma i vy a pochopíte, že v jednoduchosti je síla.
Jak na přípravu quindimu
Pokud si chcete jídlo udělat doma, budete potřebovat 12 velkých žloutků, třetinu šálku cukru krystalu, nebo lépe třtinového cukru, 1,5 šálků strouhaného kokosu, rozpuštěné máslo na vymazání formy, 2 vaječné bílky a teplou vodu podle potřeby.
Troubu si předehřejte na 200 °C. Žloutky protlačte přes jemné sítko do mísy. Smíchejte s nimi cukr a kokos. V samostatné misce ušlehejte do sněhu bílky a přidejte je k žloutkům.
Směs následně rozdělte do máslem vymazaných formiček na muffiny. Ty dejte do vyššího pekáče a zalijte horkou vodou tak, aby sahala zhruba do poloviny formiček. Pak quindim pečte asi 30 minut.
Následně ho nechte zcela vychladnout a teprve potom vyklopte puding z formiček. Pokud vám nejde jídlo z formiček vyndat, ponořte je opatrně do horké vody, čímž se po stranách uvolní. Puding pak nechte oschnout a můžete podávat.
Zdroj: 196 Flavors, Taste Atlas, Food & Wine
Autor: Šárka Cvrkalová