Quesadilla je jedno z mexických jídel, které si našlo oblibu i mimo hranice této země na hranici Severní a Střední Ameriky. Dnes se přitom stává stále populárnějším i na evropském kontinentu.
Quesadilla jako původně mexický pokrm
Quesadilla je pokrmem, který má původ v koloniálním Mexiku. Založen je přitom na typické místní placce nazývané tortilla a nejprve se připravoval s několika druhy sýra (Oaxaca či pasta filata). V průběhu let se nicméně quesadilla měnila, protože lidé experimentovali s různými variantami. Aktuálně se tedy prodává s mnoha přísadami, a to např. s masem, houbami, bramborami anebo dýňovým květem. V současné době je přitom quesadilla oblíbená prakticky po celém světě.
Kde quesadillu ochutnat?
Mexické pokrmy jsou v lecčem typické a všeobecně si získaly oblibu za hranicemi této americké země. Ačkoli však tortilla k této kuchyni neodmyslitelně patří, dále ji obvykle tvoří zelenina (kukuřice a pálivé papričky) nebo luštěniny. Quesadillu tedy nelze tak úplně označit za typicky mexické jídlo. Na druhou stranu na ni samozřejmě narazíte v mnoha mexických restauracích. Musíme ovšem doplnit, že původní quesadillu s výše zmíněnými druhy sýra u nás zřejmě nenajdete.
Jednotlivé varianty quesadilly
Jak už jsme zmínili, quesadilla existuje v mnoha variantách, protože se její příprava přizpůsobila mnoha místním stylům. Dnes se tak připravuje i s dalšími sýry (např. s čedarem či kozím sýrem) a také s různými druhy masa (hlavně kuřecím nebo vepřovým). Do směsi se často přidává i zelenina (brambory, černé fazole, špenát) či houby, ale také tofu. Quesadilla se někde podává jako hlavní jídlo, jinde jako předkrm a některé varianty se dokonce používají jako dezert. Existují totiž i sladké druhy (např. s čokoládou, karamelem a ovocem).
Quesadilla z hlediska zdravého životního stylu
Quesadillu nelze považovat za vyloženě zdravé, anebo nezdravé jídlo, protože samozřejmě záleží na tom, jaké bude mít složení. Bude kupříkladu rozdíl, pokud kukuřičnou či pšeničnou tortillu vyměníte za tortillu celozrnnou. Tučné sýry či vepřové maso pak nebudou tak vhodné jako lehčí sýry nebo maso kuřecí. Tortillu byste také neměli péct na nezdravých tucích (např. na palmovém). Budete-li chtít zlepšit nutriční vlastnosti quesadilly, měli byste pochopitelně přidat co nejvíce zeleniny, a to i čerstvé ve formě přílohy.
Zajímavosti o quesadille
- Původní složení tohoto mexického pokrmu se odráží už v jeho názvu. Pojmenování quesadilla je totiž odvozeno od španělského queso, což znamená „sýr“.
- Quesadilla je mimo území Mexika oblíbená z geografických důvodů na jihozápadě USA. Celkově je pak součástí tzv. Tex-Mex kuchyně, což je název pro jídla, jež vycházejí z texaské a mexické kuchyně.
- Existují i skutečně speciální varianty quesadilly. Na kanárském ostrově El Hierro tvoří např. ingredience sýr, citron, vejce, cukr a pokrm je dochucen anýzem
- Zdravější varianty quesadilly jsou vhodné především pro děti. Pokud ji tedy budete sami připravovat, případně na ni vyrazíte do restaurace, soustřeďte se na jednotlivé suroviny.
Z výše zmíněných ingrediencí vás možná nejvíce překvapily dýňové květy. Ačkoli se u nás nejedná o příliš používanou pochutinu, v italské kuchyni patří např. k oblíbeným delikatesám Fiori di zucca fritti, což jsou smažené dýňové květy.