Soutěže v jídle se nejspíš na olympijské hry nedostanou, ale obliba takových událostí je po celém světě značná. Je až neuvěřitelné, co lidé během několika minut zvládnou spolykat. V některých případech musí jít o zdraví.
Ve Spojených státech mají soutěže jedlíků na různých festivalech, výstavách a sportovních akcích. Pořádají se pravidelně a návštěvníci je milují.
Coney Island (NY)
Nathanova slavná soutěž v pojídání párků v rohlíku je už tradicí, která dosáhla mezinárodního věhlasu. Společnost, která párky vyrábí, má už stoletou historii a soutěž pořádá od roku 1972.
Každý rok 4. července se nadšení strávníci potkávají, aby se pokusili překonat dosavadní rekord. V roce 2009 to bylo 68 párků v rohlíku a o čtyři roky později byl rekord o jeden párek překonaný.
S kalorickou hodnotou 24 tisíc kalorií je to hodně sytá svačinka. V tomto případě jde ale o dobrou věc a pořadatel věnuje 10 tisíc dolarů potravinové bance.
San Jose (CA)
Na každoroční festival se sjíždí milovníci mexické kuchyně. Pojídá se tacos. Placka plněná zeleninou a masem je mexickým národním jídlem, a přestože je tacos asi jen o průměru 10 cm, tak sníst jich 101 za 8 minut nebude snadné.
Clearwater (FL)
Na Floridě se rozhodli podpořit produkci kuřat a každoročně se zde potkávají gurmáni, kterým chutnají křidýlka. Rekord je v současnosti 184 křidýlek spořádaných za 10 minut.
A přestože zdání klame a vypadá to, že na dvou kostičkách moc masa není, zdejší křidýlka jsou masitější než oblíbené kuřecí paličky. Vítěz, který příště obere a spolyká víc než 18,4 křidýlek za minutu, si odnese 8 a půl tisíce dolarů.
Los Angeles (CA)
Gyoza je oblíbený japonský knedlíček plněný masem a zeleninou. Na japonském festivalu, který sbírá peníze na propagaci japonské kuchyně, dokázal vítěz soutěže spořádat za 10 minut 384 kousků této delikatesy. Podle množství se zřejmě rekordman Joely kousáním nezdržoval.
Houston (TX)
Majitel řecké restaurace se rozhodl pravidelně pořádat mistrovství v pojídání gyrosu. Tuto obdobu tureckého kebabu mají oblíbenou i Češi, ale sníst 24 porcí šťavnatého masa v pita chlebu během 10 minut si asi troufne málokdo.
New Orleans (LA)
Naprosto šíleně vypadá soutěž, kterou už pravidelně pořádají na přelomu května a června na New Orleans Oyster Festival milovníci ústřic. Rekordmankou v pojídání je známá gurmánka a držitelka několika rekordů Sonya Thomas, která za deset minut snědla 46 tuctů ústřic. Ta je musí mít opravdu ráda!
Minneapolis (MN)
Kandidátem na nejbizarnější soutěž je určitě ta, kterou pořádají na největším zombie setkání v USA. Návštěvníci v kostýmech zde soutěží v pojídání mozků. A přestože jde o vepřové mozky, musí to být klání pro hodně statečné nemrtvé. Na překonání rekordu stačí sníst 54 mozků za 8 minut.
Stockton (CA)
Vedle mozků a ústřic vypadá farmářská soutěž v pojídání chřestu jako nenáročná svačinka. Jenže sníst přes 9,5 kila smažené zeleniny musí způsobit i jisté následky.
Spojené státy jsou zemí jedlíků a soutěží v celé řadě dalších disciplín. Sníst 241 g cibule za minutu, 3,5 kg hranolků nebo 11 hamburgerů za 10 minut bude zřejmě také jen pro trénované. Ale vypít 8 litrů chilli omáčky za 6 minut zní už hodně neuvěřitelně.
Zdroj: nationalgeographic.com, eu.usatoday.com, frommers.com
Autor: Lída Kropáčková