Slovo brinner je spojením slov breakfast (snídaně) a dinner (večeře). Jedná se tedy o pokrmy, které si běžně děláte k snídani a které jsou nakombinované s pokrmy k večeři.
Brinner je zjednodušeně řečeno všechno. Je to snídaně, kterou lze jíst v kteroukoli denní dobu, včetně času večeře, a která pojme vše od vietnamského pho až po palačinky.
Dožeňte snídani
Tento nový trend má původ v Kalifornii, ale rozšířil se velmi rychle do celého světa. Klíčem k úspěchu je skutečnost, že jídla jsou čerstvá, barevná, variabilní a snadno se připravují.
Principem brinneru je dohnat jídlo, které jste zameškali ráno. Dává vám to možnost posadit se tiše, beze spěchu a věnovat jídlu náležitou pozornost.
Brinner boří mýty, že si vejce Benedikt či francouzský toast můžeme dopřávat jen k snídani. Minulý rok se dokonce v australském Melbourne konal první festival brinner na světě.
Je však těžké najít kavárnu, která má brinner na svém stálém jídelním lístku. Ale brinner si můžete dát i doma.
A co si tedy můžete k takovému brinner dát? Například snídaňovou pizzu.
Udělejte si snídaňovou pizzu k večeři
Pokud jste ji doposud neměli, odteď si ji budete dělat pořád.
Na recept budete potřebovat těsto na pizzu, rajčatovou omáčku, sýr dle vašeho výběru, bazalku, sůl, pepř a 2 nebo 3 vejce.
Těsto na pizzu rozválejte a rozehřejte troubu dle instrukcí daného těsta. Na těsto naneste rajčatovou omáčku a na ni sýr, který jste zvolili.
Následně vyklepněte na pizzu vejce jako volské oko a posypte parmazánem. Dejte zapéct do trouby a máte skvělý brinner, který můžete jíst kdykoliv během dne.
A pokud si chcete dopřát opravdový brinner, nebojte se pizzu zakončit palačinkami s ovocem. Prostě večerní snídaně, jak má být.
Zdroje: Budapest Travel Guide, The Kitchn
Autor: Soňa Jiroutová