Vanilkové šneky si někteří lidé dělají během celého roku, pro jiné je to ale tradice, se kterou se začíná v listopadu a která do domácnosti přináší kouzlo Vánoc. Kynuté těsto plněné pudinkem a rozinkami provoní domov a každému, kdo ho ucítí, se ihned začnou sbíhat sliny.
Kvůli kynutí těsta jsou pudinkoví šneci trochu časově náročnější na přípravu, jinak na nich ale není nic složitého. Pokud si je letos chcete kolem svátků udělat i vy, recept je opravdu snadný a zvládne ho úplně každý, uvádí server I so hungry.
Stačí mít jen trochu trpělivosti a můžete kromě cukroví na štědrovečerní stůl připravit i voňavou sladkou pochoutku, kterou si oblíbí celá rodina a kterou si od té chvíle budete vždy spojovat se zimním obdobím.
Snadný recept na těsto i náplň
Na těsto na domácí kynuté šneky budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 42 gramů droždí, 250 mililitrů mléka, 70 gramů rozpuštěného másla, 2 žloutky, cukr a sůl.
Z trochy vlažného mléka, cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Následně s ním smíchejte zbytek surovin a vypracujte lepivé a poměrně husté těsto. To pak nechte v teple zhruba hodinu kynout. Mezitím si připravte náplň.
Na tu potřebujete 600 mililitrů mléka, dvě balení vanilkového pudinku, cukr krystal, vanilkový cukr, 100 gramů másla a lžíci rumu. Z mléka a pudinkového prášku si připravte pudink, do kterého ještě za tepla vmíchejte zbylé suroviny.
Vykynuté těsto rozválejte a rozřežte na centimetr široké proužky. Ty potřete náplní, srolujte je do tvaru šnečích ulit a posypte rozinkami. Přidat můžete i drcené lískové oříšky nebo kousky čokolády. Připravené šneky nechte ještě 20 minut kynout na plechu, radí Nej recept.
Nakonec je pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 20 minut. Už v polovině pečení ale vaši domácnost tento pokrm provoní tak, že se nebudete moci dočkat, až bude hotový. Zkuste si letos udělat šneky i vy a pochopíte, proč jsou tolik oblíbení.
Zdroj: I so hungry, Crafty Baking, Nej recept
Autor: Šárka Cvrkalová