Pučálka je staročeské jídlo, které je spojováno hlavně s Velikonocemi, ale jedl se rovněž na Vánoce. Jedná se přitom o opravdu zdravý pokrm.
Původ pučálky
Pučálka je staročeským pokrmem, o němž existují zmínky již z 15. století. Konzumoval se přitom při různých slavnostních příležitostech. Běžně se vyskytoval na stolech během velikonočního půstu, na Smrtnou neděli, ale také v průběhu Štědrého dne. Ačkoli jej v souvislosti s posledním zmíněným svátečním dnem vytlačily jiné pokrmy (především kapr s bramborovým salátem), letos můžete ochutnat i toto jídlo, neboť je opravdu zdravé.
Jednotlivé ingredience
Pučálka patří mezi postní jídla, takže se jedná o dosti skromný pokrm. Jeho základem je hrách. Ten se nechal několik dní klíčit ve vodě. Poté se už pouze upekl či upražil na sucho, v pozdějších dobách se i smažil na másle či na sádle. Jedinými dalšími ingrediencemi bývaly pepř a sůl, ale mohl se přidat rovněž česnek či cibulka. Existovaly nicméně i sladká verze, kdy se hrách dochucoval medem a ořechy.
Klíčení hrachu
Proces klíčení hrachu není nijak složitý. Stačí jej ve sklenici zalít vodou, aby byl ponořen a nechat 24 hodin v chladnější místnosti. Poté se voda slije, hrách se propláchne čerstvou vodou, znovu zalije a sklenice se tentokrát utěsní potravinovou fólií, do níž se udělají dírky, a nechá se opět jeden den odstát. Už brzy se objeví klíčky, takže budete mít připravenu základní ingredienci.
Pučálka z hlediska zdraví
Postní jídla byla obecně lehká, skromná a zdravá, což tedy platí i pro pučálku. Nutno ovšem podotknout, že naklíčené potraviny patří mezi nejzdravější jídla vůbec, protože klíčky jsou zásobárnou živin. Ačkoli asi na Štědrý den z pučálky neuděláte hlavní pokrm, můžete si ho připravit už proto, abyste v průběhu Vánoc mohli „uzobávat“ i něco velmi zdravého.
Zajímavosti o pučálce
- Jiný název pro klíčení je pučení. Už tedy asi netřeba vysvětlovat, proč se tento pokrm jmenuje tak, jak se jmenuje.
- Pučálka se v dřívějších dobách pražila přímo na ulicích a prodávaly ji ženy, kterým se říkalo pučálnice.
- Pučálka se spojena především s obdobím jara a Velikonoc, ale rovněž na Vánoce se dříve jednalo o zcela běžný pokrm.
- Pučálka se ne vždy jedla samotná. Někdy se např. podávala se zelím, tedy další zdravou surovinou.
- Obdobou pučálky je tzv. pražma, jejíž základ tvoří naklíčené obilí.