Ptačí mléko: Jednoduchý retro dezert kombinující chuť vanilky, čokolády a ovoce

Zdroj: Pexels

Někteří z vás si možná na ptačí mléko ještě pamatují. Jedná se o dezert, který se podával především před lety, v poslední době o něm ale příliš slyšet nebylo. Připomeňte si tento retro recept a připravte si doma pochoutku, která byla dříve tolik oblíbená.

Ptačí mléko je tradiční dezert, který pochází z východní Evropy, konkrétně z Polska a Ruska. V Polsku se stal populárním v 60. letech 20. století, kdy ho proslavil především cukrář Jan Wedl. V Rusku má podobný dezert ještě delší tradici, popisuje Odessa.

Vanilka, čokoláda a ovoce

Ptačí mléko se obvykle skládá ze dvou částí. Tou první je lehká, nadýchaná pěna nebo suflé, často vanilkové příchuti. Druhou částí je čokoládová poleva. Dezert se potom zdobí čerstvým ovocem, popisuje iReceptář.

I dnes zůstává ptačí mléko oblíbeným dezertem v mnoha zemích východní Evropy. Je často spojováno s nostalgií a tradicí. V některých zemích se vyrábí průmyslově a prodává se v obchodech, zatímco jinde zůstává oblíbeným domácím dezertem. U nás na něj narazíte spíše výjimečně.

Jak na přípravu dezertu

Pokud si chcete ptačí mléko připravit doma, není na tom vlastně nic až tak složitého. Budete potřebovat 4 vaječné bílky, 200 gramů cukru, 10 gramů želatiny, 60 mililitrů studené vody a lžičku vanilkového extraktu.

Na čokoládovou polevu si připravte 200 gramů hořké čokolády a 100 mililitrů smetany ke šlehání. Nakonec už jenom zvolte ovoce, kterým budete dezert zdobit. Hodí se maliny, jahody, borůvky či ostružiny.

Želatinu namočte ve studené vodě a nechte ji nabobtnat. Ve vodní lázni šlehejte vaječné bílky s cukrem, dokud směs nezhoustne a nezesklovatí. Rozpusťte nabobtnanou želatinu ve vodní lázni. Do vyšlehaných bílků vmíchejte vanilkový extrakt a rozpuštěnou směs.

Vše potom nalijte do formy vyložené potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do lednice asi na 2 hodiny. Mezitím připravte čokoládovou polevu. Rozlámejte čokoládu na kousky a spolu se smetanou ji rozpusťte ve vodní lázni.

Ztuhlou pěnu vyklopte z formy a zalijte ji čokoládovou polevou. Nechte v lednici ptačí mléko ztuhnout další hodinu. Nakonec pokrm jen rozkrájejte a dozdobte ovocem. Pak už si jen vychutnejte dezert spojený s nostalgií.

Zdroj: Cook Slovak, Odessa, iReceptář, Top Recepty

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz