Každému z nás se někdy stane, že některou potravinu nestihne zpracovat. V takovém případě jsou dvě možnosti. Buď ji můžete vyhodit, nebo se pokusit pro ni najít lepší využití. Poradíme vám, jak v domácnosti se zkaženými věcmi naložit.
To, že mléko zkyslo, nebo má olej prošlou dobu spotřeby, ještě neznamená, že s nimi musíme plýtvat. Většina jídel se dá ve skutečnosti využít i potom, co se zkazí. Některé příklady vás možná překvapí.
Mléko do koupele i na zahradu
Pokud si koupíte čerstvé mléko a zkysne vám, nemusíte ho vylévat. Poslouží skvěle například jako hnojivo na dýně či rajčata, stačí s ním zalít zeminu kolem rostlin, radí iRepcetář.
Podle webu Dr. Axe má mléko také vynikající hydratační schopnosti, zjemňuje pokožku a vyplatí se ho přidávat do koupele. A to i v případě, že je třeba den nebo dva prošlé.
Olej na promazání
Olej je potravina, u které si málokdo uvědomuje, že se může zkazit. Přesto se to ale děje. Pokud máte doma prošlý olej, na přípravu jídla se už sice nehodí, můžete s ním ale promazat panty u dveří nebo rezavé řetězy.
Majonéza místo jedlé sody
Jedlá soda se často doporučuje na čištění zažrané špíny například na připálených pánvích. Málokdo ale ví, že stejně funguje i majonéza. Pokud máte doma prošlé toto jídlo, jednoduše ho naneste na houbičku a vydrhněte s ní nádobí dočista, píše Prima Living.
Pokud máte nějaké zčernalé šperky, můžete je také přes noc naložit do majonézy. Druhý den je jednoduše opláchete pod tekoucí vodou a měly by se opět lesknout jako nové.
Zdroj: Magazín Plus, iRepcetář, Prima Living, Dr. Axe
Autor: Šárka Cvrkalová