Potraviny, které jíme, mají velký vliv na mnoho funkcí v našem těle. Mnoho z nich je také velmi podstatných pro správnou funkci našeho mozku. Existují ale také jídla, která mohou být v tomto ohledu naopak nebezpečná.
Funkce mozku samozřejmě závisí na mnoha věcech. Zhoršuje se postupně s přibývajícím věkem, je ovlivněna nemocemi, které prožijeme během života, částečně se také jedná o dědičnou záležitost, uvádí Health.
Především pokud víte, že členové vaší rodiny trpěli na nějakou nemoc snižující mozkovou činnost, měli byste si už od mládí hlídat zdravý životní styl. Zařaďte do jídelníčku potraviny, které mohou mozku pomoci zůstat déle v kondici.
Potraviny vhodné pro zlepšení mozkové činnosti
Na podporu mozkové činnosti jsou vhodné například bobulovité druhy ovoce. Borůvky, jahody a maliny obsahují antioxidanty, které chrání mozek před stresem a zlepšují paměť a kognitivní funkce, píše Medical News Today.
Ořechy, především pak ty vlašské, ale také mandle, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamin E. Podporují proto zdraví mozkových buněk a zlepšují paměť.
Dále byste do jídelníčku měli zařadit mastné ryby, mezi které patří například losos, makrela a sardinky. Vhodná je listová zelenina jako špenát a kapusta, krevní oběh a funkce mozku zlepšuje i avokádo nebo kurkuma, dodává BBC Good Food.
Potraviny, kterým bychom se měli vyhýbat
Průmyslově zpracované potraviny nejsou pro tělo vhodné z mnoha důvodů. Obsahují totiž trans tuky a přidané cukry. Mohou tím pádem také způsobovat zánět v těle a poškodit mozkové buňky.
Vyhněte se potravinám s rafinovanými cukry. Ty způsobují prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Ty mohou vést k únavě, podrážděnosti a zhoršení kognitivních funkcí.
Samozřejmostí by mělo být vyhýbání se konzumaci většího množství alkoholu. Ten poškozuje mozkové buňky a může vést k dlouhodobým kognitivním problémům, píše BBC Good Food. Narušuje také spánkový cyklus, což ovlivňuje mozkovou činnost.
Pro optimální fungování mozku je důležité udržovat vyváženou stravu bohatou na živiny, antioxidanty a zdravé tuky, a zároveň omezovat konzumaci zpracovaných potravin a nezdravých tuků.
Zdroj: Health, Harvard Health Publishing, Healthline, BBC Good Food, Medical News Today
Autor :Šárka Cvrkalová