Zelený čaj se konzumuje po celém světě a patří mezi nejoblíbenější nápoje. Pili jej předci před několika tisíci lety, možná už tehdy tušili, jaké zázračné účinky jsou v něm ukryty.
Dnes je již známo, jaké výhody přináší pro zdraví organismu těch, kteří jej pijí pravidelně. Ve skutečnosti už jen posezení v klidu třeba s přáteli u šálku zeleného čaje může mít blahodárný vliv.
Jednou z hlavních složek zeleného čaje ke kofein. Ten může v mozku blokovat látku zvanou adenosin, který je zodpovědný za to, že se cítíte ospalí a unavení. Vypití zeleného čaje vám pomůže udržet se vzhůru.
Zlepšuje fungování mozku
Nadprodukce adenosinu v mozku je také spojena s kognitivními stavy, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace kofeinu může snížit riziko vzniku těchto stavů.
Množství kofeinu v zeleném čaji je mnohem nižší než v kávě, takže můžete získat některé z výhod kofeinu a vyhnout se nepříjemným vedlejším účinkům, jako je nervozita.
Mimo kofeinu obsahuje zelený čaj i aminokyselinu zvanou L-theanin, o které bylo zjištěno, že pomáhá snižovat stres a zlepšuje náladu. Kombinace kofeinu a této aminokyseliny také zlepšuje mozkové funkce posílením pracovní paměti a pozornosti a snížením úzkosti. Studie z roku 2019 ukazuje, že pravidelní pijáci čaje mají vyšší kognitivní funkce a lépe organizované oblasti mozku ve srovnání s těmi, kdo čaj nepijí.
Udržuje vaše srdce zdravé
Zelený čaj také pomáhá udržet zdravé vaše srdce. Snižuje rizikové faktory způsobující srdeční onemocnění, nejčastějším je vysoký krevní tlak.
Rozsáhlá studie z roku 2006 ukázala, že lidé konzumující minimálně šest šálků zeleného čaje denně měli o 33 procent nižší pravděpodobnost vzniku diabetu druhého typu.
V dlouhodobém výzkumu z roku 2020 byly sledovány dvě skupiny lidí, kteří v anamnéze neměli žádná srdeční onemocnění. Lidé první skupiny pili zelený čaj více než třikrát týdně, ti z druhé skupiny jej nepili nikdy nebo pouze občas. Sedm let po zahájení studie vědci zjistili, že účastníci první skupiny budou mít v průměrném věku 50 let o téměř jeden a půl roku více bez onemocnění koronárních tepen oproti lidem z druhé skupiny.
Snižuje hladinu cholesterolu
Hlavní složkou zeleného čaje je katechin. Jedná se o přírodní antioxidant, který má protizánětlivé a antihypertenzní účinky. Omezuje vstřebávání cholesterolu do těla a tím snižuje jeho hladinu.
Analýza 14 studií z roku 2011 ukázala, že pití průměrně dvou šálků zeleného čaje denně po dobu deseti let vedlo k významnému snížení hladiny špatného LDL cholesterolu, který prostřednictvím hromadění plaku v tepnách zvyšuje riziko srdečního infarktu nebo mrtvice.
Posiluje kosti a pomáhá předcházet osteoporóze
Pití zeleného čaje také pomáhá udržovat zdravé a silné kosti. Čajové lístky obsahují fluorid, který může zpomalit osteoporózu, stejně tak prospěšné sloučeniny, které posilují tvorbu kostí a zabraňují rozpadu kostní tkáně.
Toto dokazuje studie z roku 2009, která dospěla k závěru, že zelený čaj může prospívat zdraví kostí poté, co byly prozkoumány přímo kostní buňky. Výzkumníci tyto buňky vystavili působení několika hlavních složek zeleného čaje. Po několika dnech zjistili, že složka epigalokatechin podporuje růst kostí až o 79 procent.
Pijte zelený čaj, zabáníte tak stárnutí pleti
Pokud zkombinujete lokální a perorální užití zeleného čaje, zabráníte tak stárnutí své pleti. Díky mikroživině, která je v čaji obsažena, může dojít ke zlepšení elasticity pokožky. Zjištění dokládá také malá studie z roku 2005, která po dobu osmi týdnů sledovala účinky vnějšího i vnitřního užívání čaje.
Kromě regeneračních vlastnosti pomáhá předcházet poškození pokožky sluncem, zvyšuje její hydrataci a zabraňuje tvorbě vrásek.
Zelený čaj lze zakoupit v různých formách, pokud však chcete co nejvíce využít jeho zdravotních účinků, je nejlepší ho pít čistý. Také přidání mléka může působit proti některým jeho zdravotním přínosům. Pokud jste si vědomi své citlivosti na kofein, zkuste jej konzumovat v menším množstvím.
Zdroj: insider.com, Astrid Nehlig, Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients?, 2016, aging-us.com, Hiroyasu Iso, The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults, 2006, journals.sagepub.com, academic.oup.com, sciencedaily.com, Annie E Chiu, Double-blinded, placebo-controlled trial of green tea extracts in the clinical and histologic appearance of photoaging skin, 2005, sciencedirect.com
Autor: Silvie Grulichová