Konec roku se blíží a jeho závěr by se měl řádně oslavit. Pokud ještě nevíte, co nachystáte k silvestrovskému pohoštění, máme pro vás tip. Poctiví domácí utopenci jsou sázkou na jistotu.
Utopené špekáčky nebo utonulý mlynář?
Za svůj vznik vděčí utopenci podle informací webu Prima Living běloruskému hostinskému a mlynáři Šamánkovi. Za nápadem naložit špekáčky do octového nálevu stála Šamánkova snaha o jejich dlouhodobější uchování. Postupně také zkoušel experimentovat a přidával další suroviny jako cibuli a koření.
Název „utopenci“ vznikl prý podle toho, že Šamánek utonul při opravě mlýnského kola. Jiní však tvrdí, že pojmenování jednoduše odkazuje na „utopení“ špekáčků v octovém láku. Ať už je původ názvu jakýkoliv, utopenci se stali stálicí hospodských nabídek.
Na jak dlouho utopence naložit?
Pokud chcete na silvestra nabídnout utopence přátelům a rodinným příslušníkům, měli byste je připravit alespoň týden předem, aby byli řádně rozleželí. Samozřejmě velkou roli hraje výběr kvalitních špekáčků – čím vyšší podíl masa, tím lépe.
Co se týká samotného postupu, existuje mnoho verzí utopenců. My si ukážeme nejprve ten tradiční a poté recept vylepšený od michelinského kuchaře Pavla Pospíšila.
Recept na klasické utopence
Na tradiční utopence si připravte špekáčky s minimálním podílem masa 60 %, suroviny jsou odměřeny na porci 15 špekáčků. Dále budete potřebovat: 800 gramů cibule, mletý černý pepř, 750 mililitrů vody, 500 mililitrů octa, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček černého pepře, 4 bobkové listy, 2 lžíce cukru, 8 feferonek a 1 lžíci soli.
V poměru 3 : 2 svařte v hrnci vodu s octem, přidejte sůl, cukr a všechno koření. Vše promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, poté nálev nechte vychladnout. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. Oloupané špekáčky podélně nařízněte, ale ne až do konce, nebo je jednoduše nakrájejte na kolečka, lépe tak nasají lák.
Nakrojené špekáčky posypte mletým pepřem a naplňte cibulí. Na dno zavařovací sklenice položte cibuli a na ni naskládejte špekáčky proložené feferonkami. Jako poslední vrstvu vyskládejte další kolečka cibule. Sklenici řádně uzavřete a její obsah nechte alespoň týden v chladu rozležet.
Utopenci podle kuchaře Pavla Pospíšila
Recept Pavla Pospíšila přináší Český rozhlas. Potřebné ingredience jsou následující: 8 špekáčků, 2 červené cibule, 2 bílé cibule, 3 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2 snítky kopru. Na nálev je potřeba: 1 litr vody, 500 mililitrů kvasného octa, 2 polévkové lžíce krystalového cukru, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička nového koření, 1 kávová lžička pepře, 1 špetka chilli, 2 větvičky libečku a 5 bobkových listů.
Stejně jako v prvním receptu začnete přípravou láku. Svařte vodu s octem, přidejte cukr, sůl, nové koření, pepř, chilli, libeček, bobkové listy, nechte chvíli povařit a poté nechte nálev vychladnout.
Oloupané špekáčky rozřízněte podélně na čtvrtiny. Cibule a papriky nakrájejte na tenké plátky a promíchejte s přepůlenými stroužky česneku nakrájenými na plátky. Do zavařovací sklenice na střídačku poskládejte zeleninu se špekáčky, zalijte lákem a navrch položte kopr a bobkové listy z nálevu.
Zdroj: Prima Living, Český rozhlas
Autor: Dominika Jandorová