Také máte rádi asijskou kuchyni? Já ano, ale když chci některé ze svých oblíbených jídel asijské kuchyně uvařit doma, je pro mě náročné dodržet původní recept. Především co se surovin týče, protože mít doma rybí nebo ústřicovou omáčku, rýžový ocet, srirachu nebo hoisin omáčku není úplně běžné.
Ráda však vařím jídla, která jsou japonskou či čínskou kuchyní inspirována, ale udělám si je tak nějak podle sebe. Dnes vám poradím recept na rychlý a chutný oběd, který je zároveň lehký, ale zasytí vás. A jeho dominantní složkou je pak choi neboli brukev čínská.
Čínské zelí
Pak choi, česky brukev čínská, je něco jako čínské zelí. Má mnoho zdravotních benefitů, je plné vitamínů, antioxidantů i vlákniny. Podle Healthline může pomáhat ke snížení cholesterolu nebo k posílení kostí. Určitě se proto vyplatí jej jednou za čas ochutnat v restauraci, nebo si ho zkusit připravit doma. Na následujícím pokrmu není nic těžkého a zvládnete jej připravit během 30 minut.
Nejprve si dejte vařit rýži, jak jste zvyklí. Osobně doporučuji vařit ji v rýžovaru, ale pokud jej nevlastníte, vystačíte si s obyčejným hrncem. Já do tohoto pokrmu používám standardně jasmínovou rýži, která je po uvaření správně lepkavá.
Dále si připravte kuřecí prsní řízek, pak choi, máslo nebo ghee, sezamový olej a sójovou omáčku. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na nudličky. Pak choi natrhejte od košťálu, mělo by to jít dobře, pak jednotlivé listy pořádně opláchněte, aby byly čisté. Následně je také nakrájejte na menší nudličky.
S množstvím listů nešetřete, po tepelné úpravě ztratí na objemu asi jako baby špenát. Na dvě větší porce použijte určitě dva celé pak choi.
Sezamový olej mu dodá chuť
Nudličky kuřecího masa opečte na ghee, můžete je trochu osolit a opepřit. Jakmile budou hotové, vyjměte je z pánve a dejte stranou. Do pánve následně přidejte trochu ghee nebo másla a opečte na něm pak choi. Bude to několik minut trvat, než změkne.
Doporučuji na pánev dát pokličku a zeleninu dusit na nižším plameni. Po několika minutách ji podlijte trochou sezamového oleje (asi jednou polévkovou lžící). Dál zeleninu opékejte, až zavadne a ztratí na objemu, jako byste vařili špenát.
Jakmile se vám bude zdát hotová, bude to trvat 5 až 10 minut, vraťte do pánve kuřecí maso a nalijte na směs trochu sójové omáčky tak, aby v ní směs neplavala. Můžete přidat ještě trochu másla pro vytvoření omáčky. Společně nechte vše ještě zhruba tři až pět minut dusit, aby se chutě spojily. Pokud budete chtít chuť jídla ještě zvýraznit, můžete do směsi přidat česnek, zázvor, nebo třeba chilli papričku.
A máte hotovo. Směs kuřecího masa s pak choi dejte na talíř, přidejte rýži a výsledný pokrm můžete na ozdobu zasypat trochou sezamových semínek. Tímto jídlem určitě nepohrdne žádný milovník asijské kuchyně.
Zdroj: Autorský článek, Healthline
Autor: Anna-Marie Malínková