Když se řekne francouzské brambory, většině z nás se vybaví pekáč či plech s vyskládanými plátky brambor, které jsou proložené levnou uzeninou a mnohdy i hráškem.
Takhle si je připravuje většina z nás. Nic proti tomuto oblíbenému receptu, který, když se správně dochutí, může zajistit dokonalý oběd či teplou večeři. To ale nejsou poctivé francouzské brambory, které bohužel mnoho z nás ani neumí připravit.
Gratinované brambory Dauphinoise
Už jste někdy slyšeli o bramorách Dauphinoise? Možná ne, protože je pravdou, že tady u nás není tento způsob přípravy tolik známý.
A to je škoda. „Dauphinoise je francouzská metoda pečení brambor v mléce, smetaně a sýru,“ vysvětluje web The Spruce Eats.
Kde se recept vzal?
Název napovídá, že recept na francouzské brambory Dauphinoise pochází z Dauphiné. Web Pardon Your French doplňuje, že jde o bývalou provincii jihovýchodní Francie.
„Dauphiné, rozkládající se na pohoří Alp, je oblastí horské kuchyně, založené na produktech, které mohou růst ve vysokých nadmořských výškách, jako jsou brambory,“ píše zmíněný web.
Připravte si tuhle dobrotu doma
Zapomeňte na klasiku, kterou si připravujeme doma poměrně běžně, a vyzkoušejte chutný tradiční recept. Budete potřebovat 1,5 kg brambor, máslo, česnek, sušenou šalvěj, 250 ml smetany na vaření, 50 ml vývaru, sůl a pepř.
Brambory omyjte, oškrábejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Plátky brambor poté vrstvěte do máslem a česnekem vymaštěné formy. Každou vrstvu brambor osolte, opepřete a ochuťte sušenou šalvějí. Jakmile budete mít hotovo, vše zalijte smetanou a vývarem.
Formu s bramborami zakryjte pečicím papírem a ideálně přiklopte něčím těžkým, aby se jednotlivé plátky brambor k sobě přilepily. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C, kde pokrm pečte asi hodinu a čtvrt. Poté sundejte pečicí papír a pečte odkryté ještě 15 minut dozlatova.
Zdroj: The Spruce Eats, Pardon Your French, Apetitonline
Autor: Natálie Kabourková