Okurky jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin léta, ale pochutnat si na nich můžete celý rok. Jsou křupavé, osvěžující a super všestranné. Můžete si udělat křupavou okurkovou salsu, dát je do sendviče, udělat si křupavý salát čistě z okurek nebo přidat i jinou oblíbenou zeleninu.
Proč jíst okurky
Okurkové saláty jsou oblíbené pro svou snadnou přípravu, cenovou dostupnost, zdroj vitamínů a nízkou kalorickou hodnotu.
Okurky jsou také dokonalým zdrojem vody a pomáhají hydratovat organismus po celý den. V jejich složení je až 95 % vody. Díky tomu je ocení i lidé, kteří mají problémy se zácpou. Vláknina (pektin) v okurce je pomocníkem při trávení a urychluje jej. Pektin zvyšuje populaci zdravých bakterií ve střevech. Zelenina obsahuje antioxidanty a vitamíny A, B, K, které jsou pro tělo důležité. Vitamín K je také důležitý při vstřebávání vápníku do kostí.
Okurky obsahují velké množství hořčíku a draslíku. Tyto minerály podporují zdraví pokožky. Antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí buněk a tím je i pokožka déle svěží. Kolečko okurky dokáže také pohltit pach z úst.
Pikantní asijský okurkový salát
Pokud hledáte netradiční, ale ve světě populární salát, určitě stojí za vyzkoušení pochoutka, kde jsou okurky ochucené sójovou omáčkou, rýžovým octem, rozetřeným česnekem, pokrájenou jarní cibulkou, cukrem a sezamovým a chilli olejem. Vše doplní křupavá sezamová semínka. Hotový salát je dobrý jako příloha i samostatné jídlo.
Příprava je snadná a pro milovníky asijské kuchyně nebude problém najít ve spíži potřebné ingredience.
Jak zpracovat okurku
Pro originalitu a atraktivní vzhled lze z okurky udělat spirálu. K tomu slouží jednoduché ruční tvořítko anebo sofistikovaný přístroj, který dokáže zajímavě zpracovat různé druhy zeleniny na různé tvary.
Okurku lze nařezat do spirály i nožem. Jednoduchý návod uvádí ketofocus. Stačí k tomu jen trpělivost, nůž a dvě hůlky. Postup je jednoduchý. Hůlky se dají na rovný povrch podélně a mezi ně se položí okurka. Ta se začne krájet na stejně silné plátky. Nůž se zastaví o hůlky, a proto se neodkrojí z okurky celé kolečko, ale malá část zůstane spojená. Řez musí být šikmý, jinak to nebude fungovat. Právě to je celé tajemství spirál. Okurku tedy stačí rozkrojit třeba na 5 cm špalíčky, aby spirála nebyla moc dlouhá.
Pokud si na spirálky netroufáte, nakrájejte okurky tak, jak je u vás běžné.
Jak mít okurku ještě křupavější
Asijské originální recepty doporučují okurku před smícháním s dalšími ingrediencemi dát na 10 minut do soli a potom důkladně opláchnout studenou vodou, aby nebyla slaná. Po této vychytávce má být krásně křupavá.
Všechny ingredience na omáčku se smíchají v míse a teprve potom se přidají okurky. Vše se posype sezamovými semínky.
Zdroj: ChristieaThome, ketofocus, Taste of Home
Autor: Lída Kropáčková