Jsou zdravé, chutné a dají se připravit doma. Co to je? Ano, müsli tyčinky. V dnešním článku si představíme recept na pečené i nepečené müsli tyčinky, ale nejprve se podíváme na to, kdo stál za jejich zrodem.
Kde se zrodilo müsli?
Myšlenka müsli jako směsi ovoce, oříšků, semínek a jogurtu má původ ve Švýcarsku. Právě zde lékař Maximilian Bircher-Benner experimentoval s účinky syrové stravy na organismus a později použil k výzkumu sám sebe, když onemocněl žloutenkou.
Jeho uzdravení mělo být důkazem prospěšnosti syrových jablek, ořechů a ovsa smíchaných s vodou, citronovou šťávou a kondenzovaným mlékem. Výzkum se stal natolik převratným, že v roce 1904 otevřel Bircher-Benner sanatorium. A jelikož byl také dobrým obchodníkem, vybral si místo v blízkosti curyšského pětihvězdičkového hotelu Dolder Grand Hotel, čímž přilákal jeho bohaté hosty.
Jeho léčebná pravidla byla velmi prostá: syrová strava, brzké vstávání, brzké uléhání, přednosti čerstvého horského vzduchu. Horský vzduch si lze domů přinést jen těžko, ale syrovou stravu mohou klidně představovat domácí müsli tyčinky.
Müsli tyčinky s arašídovým máslem
Tento recept pochází z webu Bake Play Smile a budete na něj potřebovat ½ hrnku kokosového oleje, 170 gramů medu, 125 gramů arašídového másla, ¼ lžičky skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu, ½ lžičky soli, 135 gramů krupicového cukru, 150 gramů ovesných vloček, 50 gramů sušeného kokosu, 180 gramů směsi ořechů, semínek a sušeného ovoce (podle vašich preferencí), 40 gramů hladké mouky, 25 gramů rýžových burizonů a 85 gramů čokoládových lupínků.
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vyložte pečicím papírem obdélníkovou formu o rozměrech 28 x 20 cm. Do misky vhodné do mikrovlnné trouby dejte kokosový olej, med a arašídové máslo a nechte je rozpustit, poté směs promíchejte. Přidejte skořici, vanilkový extrakt, sůl a cukr a promíchejte.
Poté přidejte ovesné vločky, kokos, směs oříšků, semínek a sušeného ovoce, hladkou mouku a pufovanou rýži. Smíchejte dohromady a nechte směs mírně vychladnout. Přidejte čokoládové lupínky a promíchejte. Směs nalijte do připraveného plechu a stlačte. Pečte 25 až 30 minut nebo dokud směs nezezlátne. Před krájením na tyčinky nechte placku zcela vychladnout.
Nepečené müsli tyčinky
Recept na nepečené müsli tyčinky přináší web The cooking collective. Potřebovat budete 130 gramů másla, 100 gramů kokosového cukru (nebo třtinového), 4 vrchovaté lžíce medu, ½ šálku slunečnicových semínek, 1 šálek sušeného ovoce, ¼ šálku chia semínek, ½ šálku strouhaného kokosu, 1 šálek ovesných vloček, 2 šálky rýžových burizonů, ⅓ šálku čokoládových lupínků na posypání.
Plech o rozměrech 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. V malém hrnci zahřejte máslo, kokosový cukr a med na mírném ohni a občas promíchejte. Ve velké míse smíchejte zbývající ingredience. Přidejte medovou směs ke směsi semínek a promíchejte. Přendejte směs na plech a stlačte ji. Až trochu vychladne, posypte ji čokoládovými lupínky.
Před krájením vložte plech alespoň na hodinu do lednice. Nakrájejte na kousky požadované velikosti. V lednici vydrží tyčinky až týden, ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku až 3 měsíce.
Zdroj: Bake Play Smile, The cooking collective, BBC
Autor: Dominika Jandorová