Daniela Kolářová je nejen vynikající herečkou (kdo by neznal Na samotě u lesa nebo Léto s kovbojem), ale také skvělou kuchařkou. O některé své recepty se podělila i se svými fanoušky, a proto si dnes představíme její rajskou polévku, dort Malakov a omeletu se žampiony.
Rajská polévka podle Daniely Kolářové
Svůj recept na rajskou polévku představila Daniela Kolářová v pořadu Hobby naší doby na České televizi. Herečka, jejímž prozatím posledním filmovým počinem byl snímek Jana Svěráka Betlémské světlo, připravuje rajskou polévku z oleje, cibule, stroužku česneku, mletého koriandru, římského kmínu, mletého zázvoru, nového koření, bobkového listu, oliv, soli, drcených rajčat a zeleninového vývaru.
Na rozpáleném oleji na hlubší pánvi orestuje cibuli s česnekem, postupně přidává koření a asi minutu nechá vše smažit. Dále přidá drcená rajčata a vše zředí zeleninovým vývarem. Polévku nechá projít varem a na poslední minutu přidá olivy, nejlépe černé, aby v rajské pěkně vynikly, ale mohou být i zelené.
Dort Malakov podle Daniely Kolářové
Nepečený piškotový dort Malakov je skvělou volbou k odpolední kávě. Daniela Kolářová vychází z rodinného receptu, na který je potřeba pouze pár ingrediencí, a to mléko, vanilkový cukr, mandlový likér, piškoty, meruňkový kompot a šlehačka.
Postup je velmi jednoduchý. Do horkého mléka vmíchá herečka vanilkový cukr, přilije podle chuti mandlový likér a do mandlového mléka poté namáčí piškoty, které vyskládá na tácek, případně talíř. Na piškoty položí vrstvu nakrájených meruněk (můžete použít třeba i broskve), na ovoce poskládá další vrstvu piškotů, následuje vrstva ovoce a vše zakončí další vrstvou piškotů. Dort dá poté do ledničky, nejméně na tři hodiny, nejlépe však přes noc, a před podáváním Malakov potře vyšlehanou šlehačkou.
Žampionová omeleta podle Daniely Kolářové
Jedním z nejvýraznějších filmů po roce 2000, ve kterém si Daniela Kolářová zahrála, je snímek Vratné lahve, opět režiséra Jana Svěráka. Zde ztvárnila manželku Zdeňka Svěráka a právě pro něj a svého filmového vnuka připravuje v jednom záběru omeletu. Mohla to být klidně omeleta se žampiony, na kterou jsou potřeba 3 vejce, 4 žampiony, máslo, sůl, mletý pepř, 1 hrst hladkolisté petržele a olej.
Očištěné a na plátky nakrájené žampiony orestuje na rozehřátém másle dozlatova. Následně je osolí, opepří, přidá nasekanou petrželku a dá na chvíli stranou. Do mísy rozklepne vajíčka, přidá sůl, pepř a vyšlehá je. Do rozehřáté lžíce oleje a kousku másla na pánvi nalije rozšlehaná vejce a za neustálého potřásávání vidličkou ode dna omeletu promíchává.
Až začnou vejce tuhnout, zhruba po 20 vteřinách, přestane s mícháním, posype omeletu žampiony a přehne jeden okraj omelety do středu. Zabalenou omeletu vyklopí na talíř a může ihned podávat.
Zdroj: Česká televize, ČSFD, Blesk,
Autor: Dominika Jandorová