Zpěvačka Marta Jandová se po úspěšné kariéře v zahraničí vrátila před třinácti lety do Česka. Tady se jí také narodila dcera Marie, pro kterou velmi ráda vaří. Jeden z jejích oblíbených receptů si představíme v dnešním článku.
Vystoupení bývají fyzicky náročná, a proto se musí Marta Jandová udržovat v kondici, čehož dosahuje cvičením. Jak ale sama přiznává, hodně času tráví také v kuchyni.
V rozhovoru pro časopis Dieta zpěvačka prozradila, jak skrývá případná kila navíc. „Nikdy jsem nebyla extra hubená, měla jsem prsa, ale když se chytře obléknu, vypadám štíhle. A lidi mi pak říkají: Vy vůbec nejste tak tlustá, jak vypadáte v tý televizi!“
Recept na lososa se smaženou rýží
V pořadu České televize Hobby naší doby, kterým provází herečka Jiřina Bohdalová, představila Marta Jandová svůj oblíbený recept na lepkavého lososa se smaženou rýží. Na jeho přípravu budete potřebovat filet z lososa a následující ingredience. Na marinádu sójovou omáčku, kečup, bílý vinný ocet, sladkou chilli omáčku, třtinový cukr.
Na smaženou rýži si připravte rýži basmati, mrkev, mražený hrášek, olej, vejce, máslo, cibuli, sójovou omáčku, jarní cibulku, sůl, pepřa hřebíček.
Začněte tím, že do malého kastrolu vložíte sójovou omáčku, třtinový cukr, sladkou chilli omáčku, kečup a bílý vinný cukr. Kastrol dejte na mírný oheň a počkejte, až se cukr rozpustí. Nechte marinádu trochu vychladnout a poté ji nalijte na nakrájený filet z lososa. Lososa vložte na hodinu do lednice a následně na pět minut do trouby.
Na oleji osmaženou rýži zalijte horkou vodou, přidejte cibuli s hřebíčkem a nadrobno nakrájenou mrkev. Čtyři minuty před tím, než stáhnete rýži z ohně, přidejte zmražený hrášek. Z jednoho vejce udělejte na pánvi tenkou omeletu, zarolujte ji a nakrájejte na nudličky.
Na pánvi wok nechte rozpustit dvě lžíce másla a zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli, osolte, opepřete a přidejte hotovou rýži. Směs promíchejte, přidejte trochu sójové omáčky a na konec přisypte nasekanou jarní cibulku a vaječné nudličky.
Tip: Jiřina Bohdalová se v pořadu podělila o tip, který se naučila od maminky. Až budete k rýži přidávat cibuli s hřebíčkem, zabodněte koření do půlky cibule. Hřebíček tak nezůstane v pokrmu a nehrozí, že do něj omylem kousnete.
Zdroj: České televize Hobby naší doby, Ženy
Autor: Dominika Jandorová