Čokoládový sirup má v kuchyni mnoho využití. Můžete si s ním osladit kávu, polít zmrzlinový pohár, buchtu nebo třeba palačinky. Jak si ho připravit doma, aby vám čokoláda zůstala ve džbánku vždy tekutá a připravená k použití? Zvládne to každý.
Určitě už se vám někdy stalo, že jste si připravili polevu na buchtu a pak jste ji chtěli ještě později využít. Jenomže poleva velmi rychle tuhne. Takže na nějaké uchovávání v lednici se rozhodně nehodí.
Zato čokoládový sirup můžete mít po ruce kdykoli. V lednici ve džbánku vydrží tekutý, takže s ním můžete zdobit zmrzlinové poháry či jej přidávat do kávy opakovaně.
Čtyři suroviny
Na přípravu čokoládového sirupu budete potřebovat pouhé čtyři suroviny. Jsou jimi voda, cukr, hořké kakao a špetka soli. Z tohoto seznamu připravíte lahodný sirup, který v lednici vydrží i několik týdnů.
80 mililitrů vody smíchejte s 60 gramy ideálně třtinového cukru a 30 gramy hořkého kakaa. Přidejte špetku soli. Všechno dobře promíchejte metličkou a přiveďte k varu.
Směs vařte na nízkou teplotu zhruba 3 minuty. Poté ji přelejte do džbánku nebo láhve a uchovávejte v lednici.
Příliš řídký sirup?
Někdy se stane, že si chcete sirup nalít třeba na palačinky, ale zdá se vám příliš řídký. Potom stačí jediný drobný trik na jeho zahuštění.
Použijte lžičku kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku. Tyto přísady sirup mírně zahustí, aniž by nějak výrazně změnily jeho chuť nebo trvanlivost.
Zdroj: I am Baker, All Recipes, Fork in The Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová