Bud Spencer a Terence Hill ztělesňují jeden z kultovních televizních párů, které nás nejvíce bavily a rozesmávaly. Ve svých spíše komických westernech předváděli neskutečné souboje, a ač jejich rány nikdo nepovažuje za skutečné, jejich talent skutečný rozhodně byl.
Zrod legendární dvojky
V roce 1959 si oba zahráli ve filmu „Annibale“ (Hannibal), ale ve skutečnosti se poprvé setkali až o osm let později při natáčení filmu Dio perdona… lo no! (Bůh odpouští, já ne!) režiséra Giuseppeho Colizziho.
Carlo Pedersoli a Mario Girotti – ano, to jsou pravá jména Buda a Terence – se na sebe hned dokonale naladili a zjistili, že jejich duo opravdu funguje.
Průlomovým filmem dvojice (spolu s novým filmovým žánrem ironicky nazvaným „fazolový western“) se však stal snímek Lo chiamavano Trinità (Pravá a levá ruka ďábla), jehož ústřední postavou je líný pistolník, který dorazí do vesnice, kde s překvapením najde svého bratra v neobvyklém převleku šerifa, který (jak se později ukáže) je ve skutečnosti zloděj dobytka.
Proslulá scéna s fazolemi
Velmi známá je scéna, kdy se Trinità (Terence Hill) cpe fazolemi z pánve. Při vzpomínce na tyto záběry řekl Terence podle webu A million steps:
„Před natáčením scén, kde jím fazole, jsem 24 hodin hladověl. To zabralo, a nakonec byla scéna tak realistická, že se režisér rozhodl natočit ji jen jednou.“
Fazole Terence Hilla
Nyní si můžete fazole, kterými se ládoval Terence Hill, připravit i vy. Přesná podoba receptu, který se objevil ve filmu, není známá, ale kreativní autorka FOOD52 Marie Viljoen se vžila do svého oblíbeného herce a vznikly „fazole Terence Hilla“. Na jejich přípravu budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 svazek šalotky nakrájené na plátky
- 5 stroužků česneku lehce rozdrcených
- 6 koleček pancetty nakrájených na proužky
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 šálky červených fazolí
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1 lžíci hnědého cukru
- 2 papriky zbavené semen a nakrájené nahrubo
- 3 snítky tymiánu
- 1 svazek plocholisté petrželky
- 1 lžíci červeného vinného octa
- 2 šálky suchého červeného vína
- sůl a pepř
Fazole namočte přes noc do vody, nebo je přiveďte k varu a nechte je ve vodě, dokud nevychladnou, v obou případech vodu vylijte. Na olivovém oleji jemně osmahněte šalotku, česnek a přidejte pancettu a restujte na středním plameni, dokud tuk nezačne trochu vytékat.
Přidejte rajčatový protlak, scezené fazole s dostatečným množstvím kuřecího vývaru nebo vody, aby byly ponořené. Nakonec směs doplňte cukrem, paprikou a bylinkami, promíchejte a přiklopte.
Vařte, dokud fazole nezměknou, a občas přidejte další vývar nebo vodu. Když začnou fazole měknout, přidejte ocet a červené víno. Vařte bez pokličky, dokud se víno nevstřebá. Podle chuti přidejte čerstvě mletý černý pepř a sůl.
Zdroj: A million steps, FOOD52, ČSFD
Autor: Dominika Jandorová