Pravděpodobně každý z vás má doma v šuplíku s kořením kari. Už málokdo má ale nejspíš doma sklenici kari pasty. Přitom právě ta se může hodit při tvorbě různých asijských jídel a usnadnit vám přípravu řady receptů.
Kari pasta je směs oleje a několika druhů koření, která se přidává do omáček, ale také na nudle nebo do polévek. Existuje hned několik druhů kari past, které se od sebe mírně liší. Základní tři jsou červená, zelená a žlutá.
Rozdíly mezi kari pastami
V základu jsou kari pasty všechny stejné. Liší se potom především tím, jaký druh papriček se do nich použije a kterým bylinkám dáte při jejich tvorbě přednost, uvádí The Spruce Eats.
Tradiční červená kari pasta může obsahovat až 20 různých sušených chilli papriček. Zelená kari pasta se soustředí především na papričky čerstvé a kombinuje je s chutí lístků koriandru a s limetkou. Žlutá kari pasta svou barvu získává především z kurkumy.
Jak na výrobu kari pasty
Pokud si chcete kari pastu vyrobit doma, nejtradičnější je ta červená. Na její přípravu budete potřebovat půl lžičky mletého koriandru, lžičku kmínu, půl lžičky pepře, 1 červenou papriku a 4 červené chilli papričky.
Dále si pak připravte vrchovatou lžíci zázvoru, 3 stroužky česneku, půl lžičky soli, 3 lžíce citronové šťávy, jarní cibulku, 3 lžíce oleje a 1 lžíci javorového sirupu.
Nejen červená pasta
Koriandr, kmín a pepř společně opečte na malé pánvi na mírném ohni. Poté dejte vše do hmoždíře a rozdrťte. Do mixéru přidejte drcené koření, papriku, chilli, zázvor, česnek, kurkumu, citronovou šťávu a cibulku a vše promixujte.
Nakonec přidejte ještě lžičku javorového sirupu a znovu promíchejte. Vzniknout by vám měla poměrně hustá pasta, kterou přendáte do sklenice s víčkem. V té vám vydrží i 14 dní a můžete ji používat v mnoha receptech.
Pokud si chcete doma připravit kari pastu žlutou nebo zelenou, postup bude velmi podobný, lišit se budou pouze bylinky a koření, které používáte. V případě té žluté vsadíte více na kurkumu a samotné kari, u zelené využijete čerstvé ostré papriky a listů koriandru v kombinaci s limetkou.
Zdroj: Recipe Tin Eats, Jamie Oliver, Pinch of Yum, Minimalist Baker, All Recipes, The Spruce Eats
Autor: Šárka Cvrkalová