Připravit kvalitní steak se na první pokus nepodaří každému. Když se ale naučíte s masem správně pracovat, zbývá už jenom vybrat vhodné koření a vznikne vám pochoutka, kterou si zamiluje každý. Právě koření ale někdy bývá kamenem úrazu.
Dříve jsem kupovala různé směsi koření, které mi buď přišly zajímavé, nebo které vyloženě slibovaly, že jsou na steak ideální. A nebyly špatné, nikdy jsem si ale na mase nepochutnala tak, jako když si koření na steak míchám sama.
Proč nekupovat klasické kořenící směsi?
Obecně nejsem milovníkem směsí koření. Obvykle jsou poměrně drahé. Často navíc na samotném sáčku objevíte informaci o tom, že koření obsahuje konzervanty.
Co mi ale vadí ze všeho nejvíce, je to, že obvykle jedna chuť převyšuje ty ostatní. Když si koupíte směs na steak, nechcete, aby chutnala jenom jako sůl a česnek. Chcete, aby správně nakombinovala i další koření, která jsou v sáčku sice obsažena, ale v ústech je neucítíte.
Domácí směs koření na steak
Pokud si chcete na steaku pochutnat, ideální je nakoupit různé druhy koření, které potom smícháte do své vlastní směsi. Každý má chutě trochu jiné, neexistuje jedna jediná ideální směs, která by ohromila všechny.
Inspirovat se můžete tím, co používám já, je ale na vás, zda nějaké koření přidáte či naopak odeberete, nebo zda změníte poměr jednotlivých surovin. Já do směsi přidávám následující: 30 gramů vločkové soli, lžíci červené papriky, 2 lžičky čerstvě mletého pepře, 2 lžičky tymiánu, lžičku česnekového prášku, lžičku cibulového prášku a lžičku hořčičného prášku.
Pokud dělám steak pro někoho, kdo má rád ostřejší pokrmy, nebojím se přidat ještě půl lžičky chilli. K samotnému masu pak do pánve ještě hodím čerstvou větvičku tymiánu a dva rozmáčklé stroužky česneku.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová