V dnešní době, která klade důraz na zdravé stravování, je skoro hřích přiznat, že používáte kupované bujóny. Nebudeme si nalhávat, že kupované bujóny jsou zdravé, a tedy že na té kritice není něco pravdivého. Je lepší způsob, jak mít doma bujón a nemít černé svědomí. Domácí práškový bujón!
Dnes vám přinášíme recept na výborný domácí kuřecí bujón v prášku, který můžete mít uložený pro případy nouze, kdy nebudete mít po ruce čerstvý vývar.
Co budete potřebovat
Hned na začátku je třeba uvést, že se jedná o veganský recept, který je navíc nízkosacharidový, bezlepkový a lze jej využívat i při ketodietě.
Možná některé z vás tento popis odradil, ale autorka receptu slibuje, že budete chutí bujónu překvapení.
Na bujón si připravte sušené bylinky (rozmarýn, oregano, bazalku), sušený česnek, granulovanou cibuli, sůl a lahůdkové droždí.
Pokud neznáte lahůdkové droždí, jedná se o neaktivní kvasnice vyrobené z cukrové třtiny a řepné melasy, které jsou výborným zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin.
Postup přípravy
Přísady již máte, nyní je ještě důležitý jejich poměr. A využijeme k tomu hrníčkovou metodu.
Do mísy dejte 2 hrníčky nutričního droždí, třetinu hrníčku soli, čtvrt hrníčku sušeného česneku, čtvrt hrníčku granulované cibule, čtvrt hrníčku od každé vybrané bylinky a 2 polévkové lžíce pepře.
Veškeré připravené suroviny vložte do mixéru a rozmixujte na bujónový prášek. Ten poté jednoduše skladujete v kuchyni dle zásad skladování koření.
Tedy v uzavíratelné nádobě, daleko od zdrojů vlhkosti a ideálně na tmavém místě.
Prášek poté jednoduše vmícháte do vařící vody stejně, jako byste do ní dávali kupovaný bujón. Začněte menším množstvím a postupně přidávejte.
Nakonec sami poznáte, kolik množství prášku je potřeba na určité množství vody, aby to odpovídalo vašim potřebám a chutím.
Zdroj: Joy Filled Eats, Celostní medicína
Autor: Soňa Jiroutová