Zatímco někdo jí nemůže přijít na chuť, další ji miluje. Populární italský sýr milujeme nejen na pizze, ale i v salátu – třeba v kombinaci s rajčaty, bazalkou a lehce zakápnuté balsamikem. I když dneska mozzarellu seženete prakticky v každém obchodě, vyrobit si ji můžete i doma.
Že to bude nad vaše síly? Ale kdeže. Výroba domácí mozzarely se možná na první pohled tváří složitě, ve skutečnosti to ale kdovíjak náročné není. Zkuste sami a uvidíte, že vás domácí mozzarella mile překvapí – jak výrobou, tak chutí.
Co je vlastně mozzarella?
Když se řekne mozzarella, mnozí si vybaví bílou hmotu skoro bez chuti. Ve skutečnosti jde o sýr italského původu, který se vyrábí z tzv. točeného tvarohu.
V jeho rodné zemi se přidává prakticky do každého pokrmu, i tady u nás ale dokáže najít mnoho chutných uplatnění.
Vyrobte si domácí mozzarellu
Pokud se rozhodnete zkusit přípravu domácí mozzarelly, budete k tomu potřebovat jen pár surovin. Připravte si následující:
- 2 litry nepasterizovaného mléka
- 1 lžičku kyseliny citronové
- půl lžičky syřidla
Začněte tím, že mléko nalijete do hrnce, přidáte k němu kyselinu citronovou a vše důkladně promícháte. Poté mléko zahřejete na 38 °C. Jelikož je teplota opravdu důležitá, neměl by vám po ruce chybět teploměr.
Jakmile se mléko zahřeje na požadovanou teplotu, neprodleně jej odstavte z plotny a přidejte do něj syřidlo. Cca 2 minuty míchejte a sledujte, jak se začíná oddělovat syrovátka. Mléko se začne srážet – nelekejte se, je to v pořádku.
Poté na hrnec položte pokličku a nechte ho 5 minut přikrytý. Poté, když uznáte, že je mléko dokonale sražené, obsah hrnce přeceďte přes cedník a syrovátku nechte dobře okapat. Nevylévejte ji, budete ji potřebovat.
Jakmile hmota dostatečně vykape, vložte ji do mísy, která může do mikrovlnné trouby. Nechte hmotu minutu zahřívat, ještě se oddělí trochu syrovátky, kterou vylijte. Poté hmotu prohněťte rukama, stejně jako když pracujete s těstem, a ještě ji na půl minuty vložte do mikrovlnky.
Poté opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hmotu musíte zpracovávat tak dlouho, dokud se vám ji nepodaří natáhnout, aniž by se trhala. Poté můžete vytvořit jeden větší nebo několik menších bochánků a hotovou mozzarellu skladovat v lednici v roztoku – ten vyrobíte smícháním 250 ml syrovátky, lžíce soli a 250 ml vody.
Zdroj: fresh.iprima.cz, apetitonline.cz, prozeny.blesk.cz
Autor: Natálie Kabourková