Klasické mléko má v dnešní době mnoho alternativ. Prodává se kokosové, ořechové, makové nebo rýžové. To poslední zmíněné u nás sice seženete jen v některých obchodech, je ale chuťově vynikající a zdravé. Jenomže za cenu, kterou běžně stojí, si ho nejspíš může běžně dovolit málokdo.
Proto si můžete rýžové mléko velmi snadno vyrobit doma. Je to jednodušší, než byste možná řekli, navíc máte jistotu, že jste na jeho výrobu skutečně použili pouze rýži a vodu.
Zdravé a vhodné pro alergiky
Rýžové mléko ocení ze všeho nejvíc alergici. Neobsahuje totiž žádný lepek, laktózu ani cholesterol. Tělo navíc zásobuje vitamínem D, a je tak vhodné pro naši imunitu.
Ze všech rostlinných mlék je to rýžové nejméně výrazné. Můžete ho tak sice použít například na přípravu snídaně a zalít s ním ovesné vločky, velmi často se ale používá do polévek nebo omáček.
Ze dvou surovin
Na přípravu rýžového mléka nepotřebujete nic jiného než vodu a rýži. Do hrnce nalijte litr vody a přiveďte ho k varu. Pak přidejte rýži, kterou pod pokličkou na mírném plameni vařte 20 minut.
Rýže by měla být měkká, ale ne rozvařená. Vodu sceďte a rýži přendejte do mixéru. Přidejte k ní litr studené vody a mixujte dohladka. Vzniknou směs pak přes plátýnko sceďte.
Domácí rýžové mléko uchovávejte v lednici, vydrží vám tam i týden. Je ale téměř jasné, že tak dlouhý čas nebudete potřebovat. Mléko totiž pravděpodobně zmizí daleko dříve.
Zdroj: Gourmandelle, Oatmeal with a Fork, Just Take a Bite
Autor: Šárka Cvrkalová