Šuhajdy jsou oblíbeným vánočním cukrovím především na Slovensku. Já jsem se s ním setkala, když jsem před pár lety u známých slavila za hranicemi naší země svátky. Od té doby patří i mezi moji oblíbenou vánoční sladkost.
O recept na slovenské šuhajdy jsem si řekla prakticky okamžitě, když jsem cukroví poprvé ochutnala. Kombinace čokolády a ořechů s lehce rumovým nádechem mě zaujala a bylo mi hned jasné, že zbytek mé rodiny si zaslouží cukroví také ochutnat.
Od následujícího roku jsem pak začala cukroví připravovat doma. A zamilovali jsme si ho všichni. Každý rok tak známé na Slovensko posílám fotky svých výtvorů a společně se bavíme nad tím, jak se nám letos šuhajdy povedly.
Nejlepší na tom všem je, že jde o nepečený druh cukroví, který zvládne během několika chvil připravit prakticky každý. Miluji nejen chuť této sladké laskominy, ale také její snadnou přípravu. Vyzkoušejte si letos doma šuhajdy i vy.
Recept na slovenské šuhajdy
Na přípravu tohoto cukroví budete potřebovat 200 gramů čokolády, 250 gramů másla, decilitr mléka, 250 gramů práškového cukru, jedno vajíčko, 150 gramů mletých ořechů, lžíci rumu a asi hrst rozinek.
Nejprve převařte mléko s cukrem, to odstavte a přidejte k němu jedno rozšlehané vajíčko. Následně do směsi dejte ořechy, máslo, rum a rozinky. Vše velmi dobře promíchejte. Směs potom nalijte do předem připravených papírových košíčků a nechte ztuhnout.
Šuhajdy se následně polévají čokoládovou polevou, kterou vytvoříte z čokolády a másla rozpuštěného ve vodní lázni. Ještě před zatuhnutím čokolády můžete cukroví dozdobit nějakými jedlými třpytkami nebo třeba kouskem oříšku.
Šuhajdy jsou opravdu velmi snadné cukroví, které zvládne doma připravit i méně zkušený kuchař. Na jejich přípravu nepotřebujete prakticky žádné zvláštní ingredience, pochutnáte si na nich ale jako na luxusním pokrmu.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová