Pomeranče jsou v zimě spolu s mandarinkami velmi oblíbeným ovocem. Nejenže jejich vůně vnáší do domova vánoční atmosféru, ale jsou především plné vitamínů, které jsou právě v tomto chladném období zapotřebí. Už jste si z pomerančů někdy zkoušeli připravit ovocný sirup, nebo dokonce karamel?
Samy o sobě jsou pomeranče velmi chutným ovocem, dá se z nich ale vytvořit řada pokrmů, díky kterým si jejich potenciál užijete naplno. K Vánocům vůně pomerančů spojená se skořicí a hřebíčkem zkrátka patří.
Pomerančový sirup
V posledních letech je v zahraničí velmi oblíbený pomerančový sirup, který se podle serveru Manu’s menu skvěle hodí nejen pro doslazení čaje, ale třeba také jako přeliv na palačinky a lívance.
Na přípravu pomerančového sirupu budete potřebovat jeden hrnek cukru, půl hrnku vody, šťávu z čerstvě vymačkaného pomeranče, kukuřičný škrob a 2 lžíce rozpuštěného másla.
Vodu s cukrem promíchejte a nalijte do pánve, ve které přivedete hmotu k varu. V misce si mezitím společně promíchejte kukuřičný škrob s pomerančovou šťávou. Pak vše smíchejte s vodou a cukrem. Za stálého míchání několik minut povařte.
Nakonec do hmoty přidejte máslo a vše pořádně promíchejte. Měla by vzniknout hmota konzistencí podobná medu, ovšem o něco tmavší barvy. Tento sirup si pak užijte na palačinkách a lívancích, můžete s ním ale také sladit čaj.
Pomerančový karamel
Pomerančový karamel je sirupu velmi podobný, má ale hustší konzistenci a chutná více po zkaramelizovaném cukru, popisuje Little sugar snaps. Na jeho přípravu budete potřebovat 120 mililitrů pomerančové šťávy, 300 gramů cukru, 2 lžičky kukuřičného škrobu, máslo, 120 mililitrů šlehačky na vaření, 2 lžičky vanilkového cukru a pomerančovou kůru.
Nejprve společně přiveďte k varu pomerančovou šťávu, cukr a škrob. Jakmile hmota získá zlatou karamelovou barvu, stáhněte plamen. Následně přidejte do vzniklého karamelu šlehačku na vaření, vanilkový cukr a máslo.
Nakonec do hmoty vmíchejte pomerančovou kůru, vše pořádně zamíchejte a nechte půl minuty povařit. Vznikne vám táhlá karamelová hmota, která bude chutí připomínat jak oblíbené dětské bonbony, tak také pomeranč. Pomerančový karamel je ideální například na dochucení dezertů.
Zdroj: Little sugar snaps, Manu’s menu, Carlsbad cravings
Autor: Šárka Cvrkalová