Loupák s máslem a marmeládou mnohé z nás přenese do dětství. Tehdy jsme tohle mákem posypané pečivo milovali, dnes už si ho ale příliš nekupujeme, protože ceny se neuvěřitelně zvýšily. Víte ale, že si můžete poměrně snadno loupáky upéct doma?
Pokud vás občas přepadne chuť na tento druh pečiva nebo třeba chcete dětem na svačinu připravit do školy něco jiného než obyčejný rohlík, nemusíte zoufat. Naučíme vás, jak loupáky upéct doma. Navíc si můžete vybrat, zda si je dáte jen tak samotné, nebo je třeba zapečete s nějakou náplní.
Žádné speciální suroviny
Na přípravu loupáku vlastně doma nepotřebujete mít nic speciálního. Jde o běžné suroviny, které povětšinou budete už mít nakoupené. Připravte si jen hladkou mouku, mléko, cukr, sádlo, sůl, droždí, vajíčka a mák.
Příprava loupáků není nijak náročná, musíte jen počítat s tím, že může zabrat dost času. Těsto totiž musí minimálně hodinu a půl kynout. Jinak jde ale o velmi snadný recept, se kterým si poradí i ti, kteří se pečení příliš nevěnují.
Do mísy nejprve vsypte mouku, přidejte vlažné mléko, sádlo, vejce, sůl a rozdrobené droždí. Vše smíchejte a vypracujte hladké těsto. To nechte hodinu kynout. Z těsta vykrájejte trojúhelníčky, které smotáte od širší části ke špičce do tvaru loupáku a necháte ještě půl hodiny kynout. Pak loupáky potřete vejcem, posypte mákem a ve středně vyhřáté troubě pečte dozlatova.
Loupáky s náplní
Loupáky se dají také plnit a péct s náplní. V takovém případě je postup stejný, jen při tvarování loupáků si musíte dávat pozor, abyste to s náplní nepřehnali a rohlíčky se vám pak nerozpadli, popisuje server Vaříme dobroty.
Jednou z možných náplní je třeba marmeláda, které stačí dát do loupáku opravdu jen trochu. Při pečení se totiž krásně rozteče a zaplní celé těsto svou chutí. Další možností je podle Českého rozhlasu oříškový krém, který vytvoříte z rozmixovaných ořechů a čokolády.
Pokud si chcete ale loupáky dochutit až po upečení, má pro vás cukrář Josef Maršálek skvělý tip. Připravte si z medu, cukru a trochu smetany hustý karamel, do kterého budete loupáky ihned po dopečení namáčet. „Loupáčky jsou ideální nejlépe hned po dopečení. K tomu dobrá víla káva, a nic víc nepotřebujete,“ rozplývá se.
Zdroj: Mlsná vařečka, YouTube, Český rozhlas, Vaříme dobroty
Autor: Šárka Cvrkalová