Hodí se skvěle jako snídaně, oběd, ale i večeře. Je bezlepková, má mnoho přínosů pro lidské zdraví a skvěle chutná. Řeč je o jáhlové kaši, kterou byste na svůj jídelníček měli pravidelně zařadit i vy. A my vám prozradíme proč.
Jáhly jsou vysoce výživná potravina, která se získává z prosa. Před dávnými časy se bez nich neobešla žádná domácnost. Hospodyňky z nich pekly mnoho sladkých dezertů, a to nejen pro jejich chuť, ale také proto, že je po nich člověk rychle sytý.
I když byly vždy považovány jáhly tak trochu za potravinu chudých, i dnes jsou oblíbené při různých dietách. A to například i při té bezlepkové. 100 gramů jáhel podle serveru Kitchenette obsahuje jen něco málo přes 350 kalorií.
Zároveň ale stejné množství pokrmu také obsahuje 11 gramů bílkovin, 73 gramů sacharidů, 4 gramy tuku a 8,5 gramů vlákniny. Je tak jasně vidět, že jde o velmi výživnou surovinu, kterou by měl doma využívat úplně každý.
Prospěšné pro zdraví
Jáhly obsahují mimo jiné řadu vitamínů. Řadí se k nim především A a B, dále pak v pokrmu najdete fosfor, vápník a niacin. Podle serveru Nourish mají jáhly řadu zdravotních benefitů. Pomáhají například snižovat cukr v krvi, a jsou tak vhodné jako prevence před cukrovkou.
Kromě toho pomáhají při zažívacích problémech, přispívají ke zdraví srdce a ledvin a mohou být prevencí před řadou nepříjemných chorob. Pokud jste je doposud na svém jídelníčku neměli, rozhodně byste je tam měli zařadit.
Připravte si sladkou jáhlovou kaši
Jáhly se konzumují nasladko, nejčastěji se z nich dělá jáhlová kaše s ovocem, kterou si můžete dát jak na lehčí snídani či večeři, tak klidně i k obědu. Její příprava je velmi snadná a rychlá.
Potřebovat budete jen 300 gramů jáhel, 800 mililitrů mléka, špetku soli, 2 lžíce moučkového cukru, skořicový cukr, 200 mililitrů smetany ke šlehání a kompot podle chuti, skvěle se hodí broskvový nebo švestkový.
Jáhly promněte ve studené vodě, slijte a spařte horkou vodou. Tím odstraníte jejich nahořklou chuť. Pak je zalijte mlékem, přidejte sůl a přiveďte vše k varu. Na mírném plameni vařte jáhly asi 30 minut pod pokličkou.
Jáhly nakonec budou měkké, mírně kašovité, tekutina se zcela odpaří. Podávejte kaši s cukrem a vaším oblíbeným kompotem nebo čerstvým ovocem, můžete vše dozdobit třeba skořicí. S jistotou si zdravě pochutnáte.
Zdroj: Nourish, Celostní medicína, Kitchenette, Apetit online
Autor: Šárka Cvrkalová