Pesto se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů. Můžete ho přidat do těstovin, zapéct v listovém těstu, nebo si s ním udělat toust. Jak ale vlastně pokrm vznikl? A jak si ho doma připravíte? Tuhle pochoutku se rozhodně vyplatí mít v zásobě, naučte se ji udělat správně i vy.
Většina lidí ví, že pesto má italský původ. Jaká je ale přesně jeho historie? Možná vás překvapí, že recept byl vynalezen už v roce 1863. Tehdy poprvé Giovanni Battista Ratto využil bazalku, která je dnes obvykle základem pesta.
Proč pesto?
Slovo pesto pravděpodobně pochází z výrazu pestare, který znamená bušit nebo také drtit, píše Damn Delicious. Pokrm se totiž právě tímto způsobem dělá. Jde o několik ingrediencí, které se obvykle míchají v hmoždíři.
Dříve se pesto dělalo v mramorovém hmoždíři rozdrcením ingrediencí dřevěným tloučkem. Dnes se ingredience často mixují v mixéru a i jejich výběr se trochu změnil. Základ ale zůstává stejný.
Jak na přípravu pesta
Pesto se dá využít jako základ do omáček, ale také jako náplň různých slaných zapečených pokrmů. Na jeho přípravu budete potřebovat listy čerstvé bazalky, česnek, piniové oříšky, nastrouhaný parmezán, sůl, pepř a olivový olej.
Všechny ingredience dejte do mixéru, nebo je rozdrťte v hmoždíři. Poměr si určete sami podle svých chutí. Do pesta se dají přidávat i další ingredience, například avokádo nebo medvědí česnek.
Ve sklenici pesto vydrží i několik měsíců, pokud ho budete správně skladovat. Ideální je umístit ho do ledničky. Je ale velmi pravděpodobné, že do pár dní zmizí, protože si ho naprosto zamilujete.
Zdroj: Britannica, Food & Wine, 5 Terre, Legro, Damn Delicious
Autor: Šárka Cvrkalová