Asi každému z nás už se někdy stalo, že nadšeně připravoval něco dobrého na zub, ale pokrm i pánev připálil. Nejedna hospodyňka se při pohledu na připáleniny zuby nehty se držící na dně pánve zalekne a začne propadat zoufalství. Jen málokdo chce nechat na drhnutí připálené pánvičky ruce.
Není třeba se hned hroutit, když při vaření nebo pečení něco připálíte. Jasně, černá připálenina na první pohled vypadá jako soupeř, kterého budete srážet na lopatky jen stěží. My však víme, co vám na připálené nádobí pomůže. A víte co? Půjde to i bez naříkání a tvrdé dřiny.
Jedlá soda a ocet
Jedlou sodu má doma asi úplně každý. Pokud jde o ocet, ani ten většinou v domácnosti nechybí. Pokud i vy těmito dvěma surovinami disponujete, můžete směle společně vyrazit do boje proti připáleninám.
Sodu i ocet pořídíte doslova za hubičku a mít je doma po ruce se zkrátka vyplatí. A jak na to? Postup je opravdu velmi jednoduchý. „Naplňte špinavou pánev stejným dílem vody a octa. Směs přiveďte k varu a poté přidejte 2 lžíce jedlé sody,“ radí web tasteofhome.com. A jak pokračovat?
Jakmile směs dojde do bodu varu, sejměte nádobí z plotny a nechte ještě 15 minut máčet. Poté tekutinu vylijte a pomocí houbičky (v případě odolnější špíny drátěnky) vydrhněte zbývající připálené kousky. Půjde to snadněji, než kdybyste na ně chtěli vyzrát jen houbičkou a jarem na nádobí.
Citron
Teď v zimě se na citrony spoléháme zejména v rámci posílení imunitního systému. Dáváme si je do čaje, naše babičky z citronu, cibule a cukru vyráběly domácí lék na kašel. Pamatujete?
My vám poradíme, jak s pomocí citronu vyčistit připálenou pánev. I v tomto případě není postup nijak náročný, přitom vám může usnadnit hromadu práce.
Nakrájejte 2–3 citrony a rozložte jednotlivá kolečka na dno připálené pánve. Pánev poté postavte na sporák, naplňte ji dostatečným množstvím vody a zapněte na středně vysoký stupeň.
Nechte přivést k varu, poté ještě 5 minut povařte a následně sejměte z plotny. Slijte vodu s citronem a pánev vyčistěte houbičkou či drátěnkou. Uvidíte, jak snadno to půjde.
Mýdlo a voda
Zkusili jste někdy vyzrát na připálené nádobí s pomocí mýdla a vody? Kdo to zkusil, nemůže si tento postup vynachválit. Nabádá k němu i web idealhome.co.uk: „U připálené pánve přidejte několik kapek tekutého mýdla do pánve naplněné vroucí vodou.“
A jak pokračovat? Následně postavte připálené nádobí na sporák, zapněte a nechte vodu s mýdlem dojít do bodu varu. Jakmile voda začne vřít, vařte ještě 10 minut. Poté nechte zcela vychladnout někde bokem.
Poté vodu vylijte a na zbytky připálenin, které ještě nestihly pustit během vaření, vezměte drátěnku nebo houbičku. Zbavíte se jich raz dva.
Zdroj: tasteofhome.com, idealhome.co.uk
Autor: Karolína Nezbedová