Připálená ani přesolená omáčka už nikdy nebude vaším strašákem. Stačí syrová brambora nebo mrkev

Zdroj: Pixabay

Češi jsou hodně omáčkový národ. Pokud i vy patříte k lidem, kteří si rádi dají svíčkovou, rajskou, kuře na paprice nebo dobrý guláš, možná se vám budou hodit následující rady.

V restauracích si objednáváme hlavní chody s omáčkou velmi často, také se na ně těšíme při návštěvě babiček a nejrůznějších známých. Pokud se chcete naučit dělat perfektní omáčky doma i vy, zapište si někam naše tipy. V mnoha situacích vás mohou zachránit.

Jak napravit sraženou omáčku?

Příprava omáčky obvykle není nijak náročná, přesto se ale může stát, že dojde hned k několika nehodám. K těm nejčastějším patří to, že se omáčka srazí, píší Recepty. Hrudky z ní ale jednoduše odstraníte.

Stačí omáčku vlít do mísy a prošlehat ji ruční metlou nebo tyčovým mixérem. Potom ji přes jemný cedník přelijte zpět do pánve a znovu zahřejte. Pro zjemnění pak můžete ještě přidat kousek másla, radí Prima Fresh.

Co s přesolenou omáčkou?

Pokud omáčku přesolíte, ani v tomto případě není třeba jídlo hned vyhazovat. Pokud do omáčky přidáte okrájenou rozpůlenou syrovou bramboru a povaříte ji, vtáhne do sebe zelenina přebytečnou sůl, uvádí Top Recepty.

Situaci také mohou zachránit kyselé ingredience. Přidejte trochu octa nebo citronovou šťávu a slanou chuť tím zneutralizujete. V neposlední řadě pak chuť omáčky zjemní také smetana či mléko.

Další užitečné rady

Omáčky mají často tendenci se při opětovném ohřívání připalovat. Pokud tomu chcete zabránit, především smetanové husté omáčky připravujte nad vodní lázní. Ohřejí se, ale připálení nehrozí.

Pokud se přece jen stane, že omáčku připálíte, nezoufejte. Přes cedník ji připálenin zbavte a potom ji pomalu zahřívejte s tím, že do ní přidáte kus syrové mrkve. Ta pomůže zbavit pokrm hořké chuti. Potom ji jednoduše vyhodíte a pochutnáte si na skvělém pokrmu.

Zdroj: Prima Fresh, Top Recepty, iReceptář, Recepty

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz