Někteří lidé mají rádi svou kávu hořkou. Mnoho z nás si do ní ale přidává mléko a cukr, aby se tomuto problému vyhnuli. Věděli jste ale, že někteří lidé také ze stejného důvodu do kávy přidávají sůl? Důvodů, proč nápoj takto dochucovat, je ale víc.
Přidávání soli do kávy je ve skutečnosti poměrně nový trend, o kterém se mluví především v posledních letech. A to mimo jiné i mezi influencery na internetu, kteří především za poslední dva roky povědomí o této možnosti rozšířili.
Potlačení hořkosti a přidání nové chuti
Ačkoli to zní zvláštně, sůl ve skutečnosti může potlačit hořkost kávy. Pokud ji přidáte do svého nápoje, budete si ho moci vychutnat, aniž byste přidávali cukr. To může být vhodným řešením například pro osoby s cukrovkou, ale obecně pro všechny, kdo se snaží udržet si kalorie na uzdě.
Malé množství soli může paradoxně zvýraznit jemné chuťové tóny kávy. Pokud se tak naučíte odhadnout, kolik přesně ji máte přidat, káva pro vás najednou bude zcela novým, lepším pitím.
Kromě toho, jak píše server Perfect Daily Grind, sůl může pomoci vyrovnat minerální složení vody použité k přípravě kávy. Sůl také může pomoci snížit kyselost kávy, což je ideální pro ty, kdo trpí na pálení žáhy, doplňuje web.
Baristé trend podporují
Někteří lidé tvrdí, že přidávat sůl do kávy je nebezpčené. Přílišné množství soli totiž tělu škodí. To je sice pravda, ve skutečnosti ale do kávy přidáváte maximálně špetku soli, zhruba osminu lžičky, doporučují odborníci.
Baristé povětšinou tento trend podporují a často sůl přidávají do kávy, aniž by o tom zákazníci věděli. Minimálně v mnoha zahraničních podnicích to pracovníci dosvědčili, píše Bon Appetit.
Například James Hoffmann, světový šampion v přípravě kávy, experimentoval s touto technikou a našel v ní potenciál. Závěrem lze říci, že přidávání soli do kávy je zajímavý trend, který může některým lidem zpříjemnit požitek z kávy. Jako u všeho, i zde je ale klíčem umírněnost.
Zdroj: Haaretz, Bon Appetit, Perfect Daily Grind, YouTube
Autor: Šárka Cvrkalová