Loupání vajíček je někdy úplná hračka a jindy zase noční můra, při které málem ztratíte nervy. Máme na mysli přesně ten moment, kdy se vám vajíčko nedaří oloupat, se skořápkou odlamujete i kousky bílku, vajíčko praská a vy s ním máte chuť hodit někam hodně daleko.
Přitom je tak snadné postarat se o to, že vám vajíčka vždycky půjdou krásně oloupat a nebudou praskat. Stačí dodržovat pár pravidel a půjde to skoro samo.
Dopřejte vajíčkům pobyt v pokojové teplotě
Pokud skladujete vejce v lednici, je důležité, abyste je před vařením nechali pár minut o pokojové teplotě. Pokud tak neučiníte, riskujete, že vám vajíčka prasknou, protože plyny se zahřívají a rozšiřují uvnitř skořápky.
Když se tlak stane příliš velkým, plyny uniknou prasknutím slabých míst v porézní skořápce. Uvedení vajec na pokojovou teplotu před vařením tento proces zpomaluje.
Používejte starší vajíčka
Rozhodně tím nemáme na mysli stará vejce, která budou mít měsíce po datu spotřeby. Faktem ale zůstává, že když je vejce čerstvé, vnější membrána se přilepí na vaječnou skořápku, zatímco vnitřní membrána se přilepí k bílku.
Uvolněte plyny
Uvolněte zachycený plyn, abyste snížili pravděpodobnost praskání. Než ponoříte vejce do vody, propíchněte skořápku čistým připínáčkem nebo jehlou. To umožní zachyceným vzduchovým bublinám – které jsou obvykle zodpovědné za praskání – uniknout během procesu varu.
Do vody přidejte ocet
Použijte jednu čajovou lžičku octa pro každé vejce a nalijte ji přímo do vody, než začnete vajíčka vařit. Pamatujte, že byste vajíčka nikdy neměli vkládat do vroucí vody, vždy do studené a nechat dojít k varu.
Přidání octa do vody pomáhá bílkovinám ve vaječném bílku koagulovat rychleji, aby se ucpaly všechny praskliny, které se vyvíjejí ve skořápce. Vajíčka vám tím pádem nepopraskají.
Dejte je do ledové vody
Bezprostředně po uvaření vajíčka vložte do ledové vody – do vody můžete přidat několik kostek ledu, aby byla opravdu hodně studená.
Tím se okamžitě zastaví proces vaření a věřte tomu nebo ne, tento drobný fakt vám usnadní následné loupání, které půjde skoro samo.
Zdroj: cookist.com, irishexaminer.com, wikihow.com, tastingtable.com
Autor: Natálie Kabourková